Paris'te Kürtler 10 yıl önce katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi için yürüdü

Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen 3 Kürt kadının ölümünün 10’uncu yılında binlerce kişinin katılımıyla bir yürüyüş gerçekleşti.

Paris'te  Kürtler 10 yıl önce katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi için yürüdü
Foto:ANHA

Bugün binlerce Kürt ve Fransa vatandaşı geçtiğimiz haftalarda Paris’te katledilen 3 Kürt’ün katillerinin açığa çıkarılması talebiyle yürüyüş düzenledi.

Rûdaw muhabiri, Paris’te 9 Ocak 2013’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez ile 23 Aralık 2022'de katledilen Evîn Goyî, Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl’ın katillerinin ve arkasındaki güçlerin açığa çıkarılması talebiyle yürüyüş yapıldığını aktardı.

Yürüyüşe katılanlar ayrıca her iki davada savcılığın gizlilik getirdiği belgelerin ve soruşturmada varılan sonuçların kamuoyu ile paylaşılmasını istedi.

Yürüyüş 2013’te 3 kadının katledildiği Lucci Caddesinde başladı. Yürüyüş kolunun République (Cumhuriyet) Meydanı'na ulaşmasıyla miting düzenlendi. Mitingde siyasetçi, akademisyen ve tanınmış simalar mesajlarını iletecek.

Mitinge her iki katliamın gerçekleştiği Paris 10. Bölgesi Belediye Başkanı Alexandra Condebard, belediye yöneticileri, Fransa’daki Kürt dostları, parlamenterler ile Avrupa’nın farklı ülkelerindeki Kürtler katılıyor.

Ne olmuştu?

Fransa'nın Başkenti Paris'te 23 Aralık günü  Ahmet Kaya Kültür Merkezi yakınlarında düzenlenen silahlı saldırıda Emine Kara, Mir Perwer ve Abdurahman Kızıl isimli üç Kürt hayatını kaybetti, 3 kişi de yaralandı. Savcı Laure Beccuau, saldırganın atıcılık kulübü üyesi Williams M. olduğunu ve silah bulundurduğunu açıkladı.

Öte yandan Fransız makamları saldırıya ilişkin soruşturma açıldığını, saldırganın, Fransa'nın resmi demir yolu şirketi SNCF'ten emekli 69 yaşındaki bir Fransız vatandaşı olduğunu açıkladı. Saldırganın daha önce de 2 kez cinayete teşebbüs ettiğinin polis kayıtlarına geçtiği, ayrıca 12 Kasım 2021'de elinde kılıçla Paris'te bir göçmen merkezine saldırdığı ve 2 kişiyi yaraladığı belirtildi.

Saldırı sonrası Paris’te bulunan pek çok kişi sokaklarda gösteri düzenledi, polis ise gaz bombalarıyla müdahale etti.

Saldırıya ilişkin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ““Fransa Kürtleri, Paris'in kalbinde hain bir saldırının hedefi oldu” açıklamasında bulundu.

9 Ocak 2013 tarihinde yine aynı semtte Kürt siyasetçi kadınlar Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez evlerinde öldürülmüş halde bulunmuştu. Olayın tek  faili ve şahidi Ömer Güney cezaevinde hastalıktan ölmüş ve dava bu nedenle açığa kavuşturulmamıştı.