'Patriot bataryaları NATO'nun İncirlik Üssü'ne indi' iddiası

'Patriot bataryaları NATO'nun İncirlik Üssü'ne indi' iddiası

ABD'li Forbes dergisi, Türk bir gazetecinin, "Türkiye'nin ABD'den istediği Patriot bataryaları NATO'nun İncirlik Üssü'ne indi bile" iddiasına yer verdi. 

Forbes'ta Melik Kaylan tarafından kaleme alınan yazıda, Türkiye'nin ABD'den Patriot füze savunma sistemi talep ettiği, ABD Başkanı Donald Trump'ın fevri bir kararla Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yardım edebileceği belirtildi ve, "Türk bir gazeteci bağlantımdan doğrulanmamış bir bilgiye göre, Patriot bataryaları NATO'nun İncirlik Hava Üssü'ne indi bile. Öyleyse, bu yoğun müzakerenin ardından sonu hiçbir yere varmayan bir jest olabilir. Amerikan askerleri bu füzeleri Ruslara karşı bir savaşta ateşlemeyecektir muhtemelen ve Türklerin eğitimi zaman alacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Gazeteci İbrahim Haskoloğlu, "Almanya’nın Ramstein Üssünden kalkan ABD’ye ait 5 adet Globemaster kargo uçağı Türkiye’ye doğru ilerliyor. Patriot ile ilgili olabileceği iddia ediliyor. Gelişme oldukça yazacağım" paylaşımında bulunmuştu.

Haskoloğlu bir sonraki paylaşımında ise, "ABD’ye ait kargo uçakları Türkiye hava sahasına girdikten sonra radarlar görünürlüğünü kapattı. Uçak hala radar sisteminde görülmedi. Irak’a veya farklı bir bölgeye gittiği bilgisi teyitli değil. Uçak Almanya’ya, ABD’nin Joint Base Andrews hava üssünden gelmiş. Gelişme olursa yazacağım. ABD'ye ait 5 kargo uçağının Irak'a indiği kesinleşti" ifadelerini kullanmıştı.

Yazıda şu ifadeler dikkat çekti:

"Erdoğan, (Suriye'ye) Türk ordusunu, tanklarını, toplarını ve zırhlı araçlarını, uzun menzilli roketleri gönderdi ancak bunların Rus hava gücüne karşı bir koruması yok. Türkiye gibi uzun bir askeri geçmişi olan bir ulus, savaş alanındaki şehitlere, mülteci akınına, özgürlüklerin tırpanlanmasına ve liderlik taslayan bir tek adama bir noktaya kadar katlanabilir. Ancak sineye çekemeyeceği şey yenilgidir, özellikle de miskin medyanın halktan saklayamayacağı bir yenilgiyi. Ayrıca, Suriye'de Ankara destekli Sünni direnişinin çöküşü, Kürtlerin coğrafi olarak Türkiye'nin güney sınırındaki Kürtlerle birleşmesinin de önünü açacak ve Türkiye'deki Kürtlere desteği de beraberinde getirecektir. Bu daha da büyük bir darbe. 

Yani Erdoğan Waterloo (yenilgisine) yaklaşmış durumda. Umutsuz bir şekilde, Rusya'nın Türk askerlerine saldırısını bloke etmek için NATO'dan Patriot istiyor. NATO ve Batı'ya burun kıvıran, Rusya'dan füze bataryaları satın alan Erdoğan her iki tarafa yaptığı blöfün sonuna gelmiş görünüyor."

Erdoğan, "Biliyorsunuz biz Sayın Trump'tan bize Patriot vermelerini istedik. Nasıl ki 'Rusya'dan S-400 alıyoruz sizden de Patriot alalım' dedik. Ama ona olumlu cevap vermediler, veremediler" demişti.

Yazıda geçen Waterloo yenilgisiyle ilgili Vikipedi'de şu bilgiler yer alıyor:

"Waterloo Muharebesi veya Waterloo Savaşı; 16-18 Haziran 1815 tarihlerinde gerçekleşen, Fransa İmparatoru Napolyon'un mutlak yenilgisiyle sonuçlanan ve Avrupalı güçler arasında 23 yıldır süren silahlı mücadelenin (Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşları) sonunu getiren muharebe. Fransızcada Mont-Saint-Jean Muharebesi olarak da bilinir. Muharebe İngiltere-Prusya ittifakı ile Fransa arasında, Belçika'nın Waterloo kasabası yakınlarında gerçekleşmiştir."