PDK-S yetkilisi: 'ABD, PYD'ye yardımları kesecek'

Kürt-Kürt görüşmelerinin bir süredir askıya alındığı Rojava’da taraflarla görüşen ABD hükümet yetkililerinin ENKS ile PYNK’nin bir anlaşmaya varıncaya kadar PYD’ye yardımları keseceği uyarısı yaptığı bildirildi.

PDK-S yetkilisi: 'ABD, PYD'ye yardımları kesecek'

Suriye Kürdistan Demokrat Partisi(PDK-S) Politbüro üyesi Nafih ABD heyeti ile yaptıkları görüşmede ENKS ile PYNK’nin Kürt birliği konusunda bir anlaşmaya varıncaya kadar PYD’ye yardımları keseceklerini kendilerine ilettiklerini söyledi.

Nafih Ebdullah sözlerini şöyle sürdürdü: “Suriye halkı özellikle Kürtler ekonomik anlamda çok zor dönemler geçiriyorlar. Herkes artık krizin çözülmesini yaşın yanında kurunun yanmasını istemiyor.”  

Kürtler arası birlik görüşmelerinin bir an önce sonuçlanmasını umut ettiklerini dile gtien PDK-S yöneticisi, “Ancak görüşmeler bazı yeni gelişmeler nedeniyle kesintiye uğradı. Birincisi, görüşmlere başkanlık eden ABD’nin suriye temsilcisi değişti. İkincisi, ABD’de seçim oldu ve hükümet değişikliği oldu” ifadelerini kullandı.

ABD’nin IŞİD ile mücadele çerçevesinde PYD’ye yardım ettiğini hatırlatan Nafih Ebdullah siyasi desteğin ise PYNK ile ENKS arasındaki görüşmelerin başarısı şartına bağlı olduğunu kaydetti.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Joey Hood ile ENKS arasındaki görüşmeleye de değinenen Nafih Ebdullah, “Bizimle görüştükten sonra ABD heyeti Mazlum Abdi ve PYNK’ye bağlı partiler ile görüşecek. Bu görüşmelerden çıkan sonuca göre Kürt birliği müzakerelerin yeniden başlayacağını tahmin ediyoruz” dedi.  

ENKS’nin Kürt birliği müzakerelere ilişkin tavrına da değinen Nafih Ebdullah, “ENKS, Kürtler arası diyaloğu ve geniş bir anlaşmaya varılmasını bölgede yeniden istikrarın ve ekonomik anlamada bir ilerlemenin  sağlanması açısından stratejik bir ve önemli görmektedir. Ancak, görüşmelerin diğer tarafı Kürtler arası müzakerelere taktiksel yaklaşıyor ve sadece dönemsel olarak faydalanmaya çalışıyor” tespitinde bulundu.

PDK-S Politbüro Üyesi Nafih Ebdullah PKK’ye bağlı “Devrimci gençlik” isimli oluşumun  ENK ile PYNK arasındaki müzakereleri bozmak için provakatif girişimlerde bulunduğuna dikkat çekti.

(Kaynak:Basnews)