Pentagon: Saldırılar, açık ve kasıtlı bir caydırıcılık mesajıdır

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Irak’ta İran’a bağlı Şii milislerin mevziilerine yönelik saldırıyı savunurken, Pentagon Sözcüsü John Kirby, “ABD, gerilimin tırmanma riskini azaltmak, açık ve net bir caydırıcılık mesajı göndermek için gerekli, uygun ve kasıtlı bir eylem gerçekleştirdi. Saldırdığımız bu noktalar, Irak’taki ABD personeline ve tesislerine yönelik insansız hava araçları saldırılarına katılan İran destekli milisler tarafından kullanıldığı için hedefler seçildi” dedi.

Pentagon: Saldırılar, açık ve kasıtlı bir caydırıcılık mesajıdır
Kirby, Irak’taki ABD çıkarlarını hedef alan ‘İranlı destekli gruplar’ tarafından devam eden bir dizi saldırı göz önüne alındığında Başkan Joe Biden’ın ABD personelini korumak için harekete geçeceğini ifade etti. Sözcü, “Başkan Biden, bu tür saldırıları engellemek ve caydırmak için daha fazla askerî harekât talimatı verdi” dedi.
 
Kirby, ABD’nin Irak’taki varlığının, Irak güvenlik güçlerine IŞİD terör örgütünü hezimete uğratma çabalarında yardımcı olmak amacıyla Irak hükümetinin daveti üzerine olduğunu söylerken, “Uluslararası hukuk perspektifinden bakıldığında, ABD meşru müdafaa hakkına uygun hareket etti. Saldırılar, tehdide karşı koymak için gerekliydi ve kapsamı uygun şekilde sınırlandırıldı” dedi. Pentagon Sözcüsü, ABD kanunlarının Başkan’a ‘Irak’taki ABD personelini korumak için ikinci maddede belirtilen yetkisi uyarınca’ bu eylemi gerçekleştirme izni verdiğini dile getirdi.
 
Söz konusu ABD saldırısı, İran’a bağlı Iraklı milislerin Irak’ın batısındaki el-Anbar’da bulunan ‘Ayn’ul Esad’ ve Kürdistan bölgesinin başkenti Erbil yakınlarındaki ‘Harir’ üslerini hedef alması sonrasında, ABD’nin geçtiğimiz Şubat ayında Irak ve Suriye’de İran destekli milislere yönelik ilk saldırısından 3 ay sonra düzenlendi.