Peşmerge Komutanı: 'PKK ile Türk askerleri bize ateş açtılar'

Peşmerge Komutanı: 'PKK ile Türk askerleri bize ateş açtılar'

Erbil’in Sidakan kasabasında Türk askerleriyle PKK'lilerin seyir halindeki iki Peşmerge aracına ateş açtığı ancak şans eseri can kaybı olmadığı öğrenildi.

Geçtiğimiz gün TSK saldırısında hayatını kaybeden Kürt Komutan Zubeyir Hali Bradosti’nin ailesine taziye ziyaretinde bulunmak isteyen bir Peşmerge Komutanı Sidakan Kasabasında Türk askerleriyle PKK’nin saldırısına uğradı.

Rudaw'da yer alan haberde, Peşmerge Güçlerinin 2’inci Tabur Komutanı Albay Salah Muahmmed, 10 Peşmerge’nin bulunduğu iki aracın Türk askerleriyle PKK’nin çapraz ateşinde kaldığını belirterek, “Sabah saat 10:15 geçe Kürt Komutan Zubeyir Hali’nin ailesine taziye ziyaretinde bulunmak amacıyla Gorşe’deki evlerini ziyaret etmek istedik. Yolda giderken PKK’liler bize arkadan ateş açtılar. Türk tarafına da yaklaşınca bu kez onlar da bize ateş açmaya başladılar. Yarasız atlattık ancak kurşunlardan bir kaçı aracımızın lastiğine denk geldi ve arabanın lastiği patladı” dedi.

Peşmerge’ye ateş açılmasının savunulur bir yanı olmadığını ifade eden Albay Muahmmed, Peşmerge Güçleri’nin kendi topraklarında halkı korumak için bölgede olduklarını vurguladı.

Türkiye tarafından her hangi bir açıklama yapılmazken, PKK’ye yakın medya organlardan saldırıya ilişkin yayımlanan haberde, Türk askerleri Şeyh Zadan köyünde görevde olan Peşmerge Güçkeri’ne Doçka saldırdığı öne sürüldü.

Peşmerge Komutanı Albay Salah Muahmmed ise sağda PKK soldan ise Türk askerinin kendilerine saldırıldığını söyledi.

2 Kürt komutan yaşamını yitirmişti

Önceki gece Soran ilçesi sınırlarında PKK ile Irak Sınır Muahfızları arasında kısa süreli çatışma yaşanmıştı.

Ardından tansiyonu düşürmek için bölgeye giden Irak Sınır Muhafızları komutanları, PKK’lilerle görüştükler sırada, TSK’ya ait SİHA’lar tarafından bombalanmıştı.

Bombardımdan Irak Sınır Muhafızları (IBP) 2’inci Sınır Tümen Komutanı Muhammed Reşid Süleyman ile 2’inci Sınır Tümen Komutanlığına bağlı 3’üncü Birlik Komutanı Yarbay Zübeyir Hali Taceddin hayatını kaybederken Yarbay Hüsameddin Abdurrahman Hasan ve bir asker de yaralanmıştı.

TSK'nın operasyonları

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) 17 Haziran’da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Haftanin bölgesinde “Pençe-Kaplan” adıyla operasyon başlatmıştı. Operasyon kapsamında sınırdan 15 kilometre kadar içeri gelen TSK unsurları birçok tepede üstlenmiş durumda.

TSK’ya ait savaş uçakları ve SİHA’lar bu süreçte ayrıca Haftanin, Metina, Gare, Zap, Avaşin, Hakurk, Kandil ve Süleymaniye kırsalında birçok defa hava saldırısı düzenledi.

Duhok’un Amediye ilçesine bağlı Şeladize kasabasında gerçekleştirilen ve 3 sivilin hayatını kaybetmesine neden olan bombardımanın ardından 1 Temmuz’da Irak Sınır Muhafızları, Zaho sınırındaki Kela Şabanike, Siyare Bena ve Kela Dêrê tepelerine konuşlandı.

Irak Sınır Muhafızları sınır bölgelerinde çatışmaların sivillere zarar vermesini önlemek amacıyla Metina ve Sidekan bölgelerine de güç gönderdi.

Operasyonların başlangınından bu yana Türkiye ilk defa Irak ordusu mensuplarını hedef aldı.