Peşmerge Pelkane’ye hareket etti, Haşdi Şabi ile ithal Araplar çekilmek zorunda kaldı

Peşmerge güçlerinin Kerkük’ün Pelkane köyüne hareket etmesi üzerine köydeki Haşdi Şabi güçleri ve Kürtlere saldıran ithal Araplar köyden çekilmek zorunda kaldı.

Peşmerge Pelkane’ye hareket etti, Haşdi Şabi ile ithal Araplar çekilmek zorunda kaldı

İthal Arapların 21 Nisan’da Kerkük’ün Sergeran nahiyesine bağlı Pelkane köyündeki Kürtlere yönelik başlattığı saldırıların sürmesi üzerine Kürdistan Bölgesi Hükümeti, 10. Peşmerge Tugayı'nı köye sevk etti.

Peşmerge’nin köye hareket etmesi üzerine Pelkane’deki Kürtlere saldıran ithal Araplar ve saldırılara zemin hazırlayan Haşdi Şabi güçleri köyden çekildi.

İthal Araplar, Haşdi Şabi ve Irak askerinden aldığı destekle köye konuşlanmış ve cuma gününden bu yana bu güçlerden aldıkları destekle Kürtlere saldırmaktaydı.

İthal Arapların saldırısında yaralanan Pelkane köyü sakini Loqman Bekir, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Haşdi Şabi’nin 4-5 otomobiliyle geldiler, yaklaşık 300-400 kişilik bir grup toplandı ama Peşmerge’nin köye hareket ettiğini öğrenince çekildiler” dedi.

Köyün sakinlerinden biri de “Sırtımızı yaslayacağımız bir güç olduğu için çok sevinçliyiz. Peşmerge’nin köye hareket etmesi Bağdat’ı baskı altına alacağından onlar da köydeki güçlerine Kürtler aleyhine hareket etmemeleri için baskı kuracaktır. Irak güçlerinin gözleri önünde Kürtlere hakaret edildi” ifadelerini kullandı.

“Güç dengesizliği var” diyen başka bir köylü ise “Peşmerge’nin gelmesi sorunlara bir son verdi. Peşmerge’ye teşekkür ediyoruz, umarım Erbil ile Bağdat bir çözüme ulaşarak bu sorunlara bir nihayet getirir” şeklinde konuştu.

Şimdilik Pelkane köyünün yaklaşık 5 kilometre dışında bekleyen Peşmerge güçleri, köydeki durum normalleşmediği takdirde köye gireceklerini Iraklı yetkililere bildirdi.

Batı Kerkük 5. Cephe Peşmerge Komutanı Nuri Heme Eli, “Halkımıza saldırmak isteyenlere cevap vermek için dünden bu yana teyakkuz hâlindeyiz” diyerek Pelkane sakinlerini koruyacakları mesajı verdi.

Kerkük’teki en küçük Kürt köyü olan Pelkane, 6 yıldır yoğun bir Araplaştırma süreciyle karşı karşıya. Kürt çiftçilerin arazilerine el konulmaya çalışılıyor ve Kürtlerin tarımsal faaliyetlerinin gerçekleştirmemeleri için her türlü zorluk çıkarılıyor.

Ne olmuştu?

Küçükbaş hayvanlarını Kerkük’ün Pelkane köyünde Kürtlere ait arazide otlatıp Kürt çiftçilere saldıran bir grup ithal Arap'la Kürt çiftçiler arasında 21 Nisan’da kavga çıktı.

İthal Araplar, 21 Nisan’dan bu yana tekrar tekrar toplanarak Kürtlere saldırı teşebbüsünde bulunuyor. Irak tarafından köye konuşlandırılan askeri güçler de ithal Araplardan yana tutum takınıyor.

Sergeran nahiyesine bağlı Pelkane köyü, Kerkük’ün batısında yer alıyor. İthal Araplar, 16 Ekim 2017 olaylarından sonra birçok kez Kürtlere ait arazilere el koyma teşebbüsünde bulundu. /Rudaw