Polonya, sınırdaki göçmen krizinde Türkiye ve Rusya’yı işaret etti

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, göçmen krizinde Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatlarını yerine getirdiğini öne sürdü. Morawiecki ayrıca, göçmenlerin Polonya sınırına vardıkları Minsk'e transferinde Türkiye'nin rolüne dikkat çekti.

Polonya, sınırdaki göçmen krizinde Türkiye ve Rusya’yı işaret etti

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Polonya-Belarus sınırında yaşanan göçmen krizi nedeniyle Polonya Meclisinde (Sejm) yapılan olağanüstü toplantıda, Rusya ve Türkiye’yi suçladı.

Morawiecki, ülkesinin güvenliğinin ve sınırlarının son 30 yılda ilk defa böylesine ağır şekilde saldırıya uğradığını belirtti.

Polonya basınında yer alan haberlere göre, Rusya'nın imparatorluk siyaseti izlediğini belirten Morawiecki, ''Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, sığınmacı krizi süresince Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatlarını yerine getiriyor” diye konuştu.

Mateusz Morawiecki, Polonya'nın doğu sınırının aynı zamanda Avrupa Birliği ve bir NATO üyesi sınırı olduğunun hatırlattı.

Müttefiklerin kendileri ile dayanışma ve destek açıklamaları için teşekkür eden Morawiecki, “Litvanya, Letonya, Estonya başbakanları, Avrupa Komisyonu başkanı ve diğer başbakanlarla görüştüm. Herkes bu provokasyonu anlıyor” dedi

Göçmenlerin Polonya sınırına geldikleri Minsk'e ulaşmaları noktasında Türkiye'nin rolüne dikkat çeken . Başbakan Morawiecki, “Bir-iki ay önce Türkiye bizimle yakın çalışmak istiyor gibiydi. Burada yüksek sesle söyleyeceğim, çünkü orada da duyacaklarını düşünüyorum, bu eylemleri görebiliyoruz. Türkiye'nin eylemlerinin Belarus ve Rusya ile tam koordine niteliğinde. Bu bizi endişelendiriyor” ifadelerini kullandı.

 “Ülkesine dönenlere uçak bileti veriyoruz"

Başbakan Morawiecki, "Şu anda Sınır Muhafız merkezlerinde 1.800 kişi bulunuyor ve bunların yaklaşık 300'ü ülkelerine dönmeye karar verdi. Biz bu insanlara uçak bileti ve maddi destek de veriyoruz” dedi.

Morawiecki, "Hem merkezlerimizde bulunanlar hem de Polonya topraklarına girebilecek olanlar dahil herkese böyle davranmak istiyoruz" diye konuştu.

Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski ise halihazırda Belarus-Polonya sınırında 2-4 bin göçmenin bulunduğunu söyledi.

Polonya'nın göçmen rotası olmayacağını vurgulayan Kaminski, ''Rusya, bir göç krizini tetikleyerek Doğu ve Orta Avrupa'yı ve bir bütün olarak Avrupa Birliği'ni (AB) kalıcı olarak istikrarsızlaştırmak istiyor. Lukaşenko'nun siyasi hedefi, AB'yi kendi gücünü tanımaya ve yaptırımları kaldırmaya zorlayarak kendisini kabul ettirmek” dedi.

“Belarus’a yeni yaptırımlar görüşülecek”

Polonya Haber Ajansı (PAP) ise sığınmacı krizi dolayısıyla AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in çarşamba günü Polonya'yı ziyaret edeceğini ve Başbakan Morawiecki ile görüşeceğini duyurdu.

Morawiecki-Charles Michel görüşmesinin temel gündemi Polonya-Belarus sınırındaki durum olacak.

Michel'in daha önce "Belarus makamlarını uluslararası hukuka saygı duymaya çağırdığını ve AB'nin göçmenleri siyasi amaçlarla araç olarak kullanma girişimlerini kabul etmeyeceğini" vurguladığını da hatırlatan Başbakan Morawiecki, görüşmede Belarus’a ve havayolu şirketine yeni yaptırımların görüşüleceğini bildirdi.

Morawiecki, Belarus Devlet Başkanı Lokaşenko’nun on binlerce insanı ülkesine bilerek getirdiğini ve bu insanları zorla sınırlara doğru ittiğini söyledi.

AB, Belarus yönetimini Irak gibi ülkelerden gelen sığınmacıları AB ülkeleri Polonya, Litvanya ve Letonya sınırlarına göndererek "düzensiz göçü araç olarak kullanmak ve Birliği bu yolla istikrarsızlaştırmaya çalışmakla" suçluyor.

İki ülke arasında sıkışan sığınmacıların soğuk hava koşulları ve yetersiz beslenme nedeniyle zor şartlar altında yaşam mücadelesi verdiği son 2 ayda bu sebeplerle yaklaşık 10 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.