Putin: İsveç ve Finlandiya'nın üyeliği biraz gerilim yaratacak

Rusya lideri Putin, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinin değerlendirdi. Eskiden bu ülkelerle bir sorunları olmadığını belirten Putin bundan sonar "bir miktar gerginlik" olacağını söyledi. Türkmenistan ziyareti sırasında gazetecilere açıklama yapan Rusya lideri Türkiye‘nin, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerine yeşil ışık yakması sonucu iki ülkenin NATO'ya üyelik süreci başlamasına ilişkin ilk yorumunu yaptı.

Putin: İsveç ve Finlandiya'nın üyeliği biraz gerilim yaratacak

İsveç ve Finlandiya'yı NATO'ye girmemeleri yönünde tehdit ettiğini reddeden Putin, "Eskiden (bu ülkelerle) her şey iyiydi. Şimdi aramızda kesinlikle bir miktar gerginlik olacaktır" dedi. Putin, Rusya'nın askeri karşı tedbirler alacağını belirtti.

Rus lider, "İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği konusunda bizi endişelendiren birşey yok" dedi

Putin sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak şunu anlamaları gerekiyor. Önceden onlara karşı bir tehdit yoktu. Ancak orada birliklerin konuşlandırılması ve altyapı kurulması halinde buna yanıt vermemiz gerekecektir ve bize yönelik tehditlerin geldiği bölgeye yönelik olarak aynı tehditlerde bulunmamız gerekir."

"Bir miktar gerginlik olacak"

Putin İsveç ve Finlandiya'yı kast ederek "Aramızdaki herşey iyiyidi. Ama şimdi bir miktar gerginlik olacak. Bu net, bu konuda şüphe yok, başka bir yöne gidemez" ifadelerini kullandı.

Ukrayna'daki hedeflerinin değişmediğini söyleyen Putin, amaçlarının Donbas bölgesini "özgürleştirmek" olduğunu tekrarladı.

Askeri harekatın planlandığı gibi gittiğini dile getiren Putin, harekata tarih sınırlaması getirmenin gereksiz olduğunu söyledi.

Rusya'nın Ukrayna’ya başlattığı savaş ardından İsveç ve Finlandiya'nın tarafsız ilkesinden vazgeçerek,  NATO üyeliğine dair planlarını açıklamalarına karşın Rusya bunun sonuçlarının olacağını tehditinde bulunmuştu.

NATO zirvesinin yapıldığı Madrid'de başlayan üyelik süreci ile ittifakın Rusya ile kara sınırı 1300 kilometre daha uzamış olacak.

NATO, Rusya'yı artık "en ciddi ve doğrudan tehdit" olarak tanımlıyor.