Putin'den Wagner isyanı sonrası asker maaşlarına zam

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, paralı asker grubu Wagner'in silahlı darbe girişimi sonrasında orduyu güçlendirmek ve askerlerin desteğini arkasına almak amacıyla ordu maaşlarına yüzde 10,5 zam yaptı.

Putin'den Wagner isyanı sonrası asker maaşlarına zam

Putin'in bu hamlesiyle ordunun imajını yenilemeyi ve Ukrayna'da savaş sürerken ayaklanmayla sarsılan askerlerin moralini artırmayı hedeflediği belirtiliyor. Wagner savaşçılarına Rus ordusundakinden en az 2 kat daha fazla maaş ödendiği biliniyor. 

Putin "ihanet" olarak adlandırmıştı

24 saatten kısa süren ve bazı askeri tesislerin Wagner tarafından ele geçirildiği ayaklanma geçen hafta sona erdi ancak Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "ihanet" olarak nitelediği olayın etkileri uzun süre devam edecek gibi görünüyor.

Wagner lideri Belarus'a gitti

Ayaklanmaya öncülük eden Wagner lideri Yevgeni Pirgojin Belarus'a giderken Rus yönetimi paralı silahlı grubu orduya bağlamak için adım atmaya başladı. 20 yılı aşkın süren iktidarında ilk defa bu çapta bir meydan okumayla karşılaşan Putin'den de dikkat çeken yeni bir hamle geldi.

Putin askerin desteğini almak için düğmeye bastı: Yüzde 10,5 zam

Rusya lideri, Wagner'e karşı orduyu güçlendirmek ve askerlerin desteğini arkasına almak amacıyla orduda maaşlara yüzde 10,5 zam yaptı. Rus hükümetinin resmi internet sitesinde yayınlanan kararnameye göre askerlerin ücret artışı 1 Ekim'den itibaren uygulamaya konacak. Sözcü'de yer alan habere göre Putin'in bu sayede ordunun imajını yenilemeyi ve Ukrayna'da savaş sürerken ayaklanmayla sarsılan askerlerin moralini artırmayı hedeflediği belirtiliyor.

Wagner savaşçılarına daha fazla maaş ödüyordu

Rus basını daha önce yayınladığı haberlerde, Afrika'dan Suriye'ye birçok ülkede savaşan ancak son dönemde Ukrayna'daki savaşta öne çıkan Wagner'in savaşçılarına Rus ordusundakinden en az 2 kat daha fazla maaş ödediğini yazmıştı. Haberlere göre Rus askerleri ortalama 1350 dolar maaş alırken, aralarında affedilen mahkumların da olduğu Wagner savaşçılarının maaşı 3500 doları buluyordu.