PYNK: "Kürt halkının Suriye’de elde ettiği kazanımları yok etmek istiyorlar"

PYNK: "Kürt halkının Suriye’de elde ettiği kazanımları yok etmek istiyorlar"

Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK), dün gerçekleşen 6’ncı Astana formatındaki Rusya, Türkiye ve İran toplantısına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklama şöyle:

“Suriye halkının siyasi, ekonomik ve toplumsal baskılarından dolayı rejime karşı ayaklanmasına, birçok devlet, özellikle de bölgesel güçler müdahale etti. Çünkü Suriye’nin demokratikleşmesinden ve Kürtler başta olmak üzere tüm halkların haklarını güvence altına almasından korktular. Kürt halkı, geçtiğimiz yüzyılın ortasından bu yana Suriye’de hüküm süren rejimlerin uygulamalarına karşı mücadele etmiştir. Bu mücadele nedeniyle Türkiye ve İran faşist rejimleri, doğrudan Suriye’nin içişlerine askeri müdahalesini arttırmış, halkımıza ve kazanımlarına karşı vahşice suçlar işlemiştir. Halkımızın artan gücü ve siyasi kazanımlarına karşılık, düşmanların saldırıları da artmıştır.

Kürt halkı örgütlüdür ve kendisini siyasi arenadan uzaklaştıran rejimin tarihi muhalifidir. Milliyetçi ve şoven projelere karşı halkımız her daim ulusal bir değişim ve birliğin öncüsü olmuştur. Bölgedeki rejimlerin komplolarına rağmen halkımız siyasi, askeri ve devrimci gücünü kullanarak bölgede ulusal birliktelik sağlamıştır ve halklar, Demokratik Özerk Yönetim projesi çatısı altında bir araya getirildi.

Özerk Yönetim projesi sayesinde IŞİD, El Nusra, Türk ordusu ve diğer terörist gruplara karşı mücadele verildi. Halkımız her zaman Suriye krizinin çözümü için demokratik bir model sundu. Suriye krizinin çözümü için tek yolun demokratik, ademi merkeziyetçi ve tüm halkların haklarının korunduğu bir Suriye’nin inşa edilmesi olduğunu her zaman Kürt halkı savundu.

PYNK ve ENKS arasında bir anlaşma söz konusu olduğunda Türk devleti rahatsız olduğunu hemen açıkladı. Kürt partileri arasındaki yakınlaşmayı bozmak için Kürt çevreleri arasında fitne çıkarmaya başladı. Astana toplantılarına katılan çevrelere etki ederek yeni bir toplantı gerçekleştirdi. 1 Temmuz 2020’de açıklanan 6’ncı Astana toplantısının sonuç bildirgesi bunun kanıtıdır.

Bu devletlerin amacı demokratik bir Suriye’nin inşasını engellemek ve Suriye krizini derinleştirmektir. Toplantının sonucu, katılımcı devletlerin çıkarını korumaktadır. Özellikle Türkiye ve İran toplantıya ağırlığını koymuştur. Kürt halkının Suriye’de elde ettiği kazanımların yok edilmesi için özel bir çaba göstermişlerdir.

Halkımıza ve siyasi tüm çevrelere, uygulanan komploların karşısında durması çağrısında bulunuyoruz. Bu komplolara karşı daha sıkı birlik olabilmeliyiz. Aynı zamanda Suriye’de bulunan tüm demokrasi güçlerine de sesleniyoruz. Halkımızın birliğine karşı komplo düzenleyen bu rejimlerin gerçekliğinin ifşa edilmesini talep ediyoruz. BM Güvenlik Konseyi’nin tüm muhaliflerin varlığının kabul edilmesini ve Suriye’de siyasi çözümü ön gören 2254 sayılı kararının uygulanması için herkesin çalışması gerektiğini ifade etmek istiyoruz.”

 

Anha