Rojava'da Kürt partiler arasında gerilim yeniden alevlendi

Rojava'daki Kürt partiler arasındaki gerilim yeniden şiddetlendi. Muhalefetteki Kürt Ulusal Konseyi, Demokratik Birlik Partisi'ni (PYD) ‘Haseke ve diğer Kürt bölgelerindeki ofislerine saldırmakla’ suçladı.

Rojava'da Kürt partiler arasında gerilim yeniden alevlendi

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) tarafından yapılan açıklamada, PYD’ye mensup silahlı 10 kişinin Haseke kentindeki önde gelen muhalefet koalisyonu partilerinden Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) ofisine Salı akşamı baskın düzenlendiği kaydedildi. Açıklamada bu kimselerin ofisteki parti üyelerine ve misafirlere gözdağı verdikleri, molotof kokteylleriyle tüm ofisi ateşe vermeden önce onları silah zoruyla dışarı çıkardıkları belirtildi.

ENKS’nin açıklamasına göre, bu ayın 18'inde gece geç saatlerde, PYD’ye bağlı ikinci bir silahlı grup ENKS’nin el-Malikiye’deki (Derik) genel merkezini ve KDP’nin Haseke’deki ofisini, kapıları ve pencereleri kırıp molotof kokteyli atarak ateşe verdi. Bu gruplar Salı akşamı da aynı ofisi ateşe verdiler. Görgü tanıklarının ve çevredeki sakinlerin aktardıklarına göre, bu yolla gözdağı verilmek istendiği ifade edildi.

ENKS karargahına yönelik saldırılar, Türkiye'nin Kandil’de PKK’ya yönelik ‘Pençe Kilit’ operasyonuyla aynı zamana denk geldi. ENKS’nin açıklamasında, saldırı öncesinde Suriye'nin ve Rojava'nın tüm Kürt şehir ve kasabalarında kışkırtıcı mitingler yapıldığı kaydedildi. Bu mitinglerde bölgeyi isyana ve iç savaşa sürüklemek için Kürt sembol isimlerine, KDP’ye ve Peşmerge güçlerine karşıt sloganlar atıldı. Açıklamada, PYD taraftarının tarihi topraklarında yaşayan asil bir halk olan Kürtlerin meşru davasını baltalamak için bayrak yaktığı belirtildi.

KDP Politbüro Sorumlusu Muhammed İsmail, Şarku'l Avsat'a verdiği demeçte şunları söyledi:

“PYD’nin halkımıza karşı uyguladığı yıldırma, konsey binalarını ve partilerin genel merkezini yakma eylemi, uluslararası koalisyonun ve ABD’nin gözleri önünde gerçekleşiyor. Bu politika, bölgenin tüm bileşenleri arasında yaşanabilecek bir fitne konusunda bizi uyarıyor. Amerikalı yetkililerle temasa geçerek son gelişmeler hakkında kendilerine bilgi verdik. Ayrıca saldırıların ve ihlallerin durdurulması için Suriye Demokratik Güçleri'ne (DSG) baskı yapmalarını istedik. Konsey, bu terör eylemlerini en güçlü şekilde kınamakta ve PYD ile onun askeri kanadı DSG’yi bu eylemlerin gelecekte bölgede yol açacağı tüm sorunlardan bütünüyle sorumlu tutmaktadır.”

Öte taraftan DSG tarafından yapılan açıklamada, Rojava'da Fırat'ın doğusundaki nüfuz alanlarına yönelik Türk saldırılarının toplam sayısı bildirildi. Açıklamaya göre Muşrefiye köyü yakınlarındaki DSG üsleri 13 saldırının yanı sıra topçu, havan, tank ve bombardıman da dahil olmak üzere çeşitli türlerde mermilerle hedef alındı. Ayrıca orta makineli tüfeklerle düzenlenen günlük saldırıların yanında 40'tan fazla roket, top ve havan mermisi ile hedef alındı. Ayn İsa kentinin doğu kırsalı, 5 kez şiddetli topçu ateşine maruz kalırken, Türk ordusu ve müttefik Suriyeli gruplar yaklaşık 40 ağır top mermisi ile söz konusu bölgeyi hedef aldı.

 

Şarkul Avsat