PKK'nin Mazlum Abdi'yi görevden almasına ABD karşı çıktı

PKK’nin Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi’yi görevden alma girişimine ABD’nin karşı çıktığı bildirildi.

PKK'nin Mazlum Abdi'yi görevden almasına ABD karşı çıktı

BasNews’e konuşan konuya hakim Rojavalı kaynağın bildirdiğine göre, "PKK içindeki sert bir akım, defalarca (DSG) liderini tecrit etmeye ve Kobanê, Efrin ve diğer bölgelerde çatışmalara öncülük eden PKK’li Mahmud Berxwedan isimli komutanı  atamaya çalıştı. Abdi bölgedeki Amerikan güçleriyle işbirliği yapıyor ve Washington'a daha sadık olduğu için Amerikan tarafı Abdi’nin görevden alınmasını reddediyor" dedi.

Geçtiğimiz gün Al-Monitor’a konuşan DSG Komutanı Mazlum Abdi, görevden alındığına dair çıkan haberleri yalanlamış, "Birkaç gün sonra Suriye Demokratik Güçleri Askeri Konseyi toplanacak, ve gerekli mesaj bundan sonra gelecek" demişti.

Kürt gözlemciler, Türkiye ile PKK arasındaki çatışmalardan dolayı Suriye’nin Kürt bölgelerinde feci sonuçlara yol açtığını Efrin, Girê Spî (Tal Abyad) ve Serêkaniyê'de (Ras al-Ain) yaşananların bunun en iyi kanıtı olduğunu söylüyorlar. Bu bölgelerden en az bir milyon göç etmek zorunda kaldı.

KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık bir Arap gazetesine yaptığı açıklamada, PKK’nin hiçbir zaman rejime karşı olmadığını ve Esad ailesi ile güçlü ilişkilerinin bugüne kadar sürdüğünü söyleyerek, PYD'nin denetimindeki Özerk Yönetim'inin Türkiye'ye karşı Esad rejimiyle uzlaşmaya çağırmıştı.

PYD Yönetim Kurulu Eş Başkanı Aldar Xelil ise Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) önde gelen lideri Aldar Halil, Esad rejimiyle doğrudan müzakere etmeye istekli olduğunu ifade ederek, Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı Kararı ile ilgili diyaloğun Cenevre'den Suriye'nin başkenti Şam'a taşınması çağrısında bulunmuştu.

Öte  yandan Suriye rejimi, Rus müttefiki aracılığıyla, Suriye Demokratik Güçleri'nin kontrolündeki tüm bölgelerin hiçbir taviz vermeden rejime teslim etmesini talep ediyor ve DSG'yi Amerikalıların ajanı olmakla suçluyor.