ENKS'ten Türkiye açıklaması

ENKS'ten Türkiye açıklaması

K24'te yayınlanan Rojev (Gündem) programına katılan ENKS Başkanlık Kurulu Üyesi Süleyman Oso,19 Şubat’ta Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile gerçekleştirdikleri görüşme hakkında konuştu.

Görüşmede, Rojava’daki hak ihlalleri ve demografininin değiştirilmesi girişimlerinin de konuşulduğunu ifade eden Oso, şunları söyledi:

“Görüşmemizde genel olarak Suriye’nin durumu, Cenevre görüşmeleri, İdlib, Afrin, Serêkaniyê ve Girê Spî’deki durumlar gündeme geldi. Ayrıca Türkiye’nin desteklediği silahlı grupların Kürt bölgelerinde gerçekleştirdikleri hak ihlalleri ve bölgenin demografisinin değiştirilmesi de konuşuldu” dedi.

ENKS’li Oso, Çavuşoğlu’ndan bölgenin demografik yapısının değiştirilme planının durdurulması ve Türkiye’nin insanların bölgelerine geri dönmeleri için yardımcı olmasını istediklerini vurguladı.

Oso, Çavuşoğlu’nun kendilerine demografik değişime ve hak ihlallere karşı olduklarını, bunları yapanların cezalandırılması için iki mahkeme kurduklarını söylediğini belirtti.

Türkiye'nin Suriye'deki rolüne değinen Oso, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye bölgede önemli bir role sahip. Afrin, Ezez, Serêkaniyê ve Girê Spî Türkiye’nin desteklediği silahlı grupların kontrolünde bulunuyor. Türkiye'nin Suriye'nin geleceğindeki rolü de çok önemlidir.

Türkiye ile Suriye arasındaki bölgelerin çoğu Kürt bölgeleridir. Bundan dolayı Türkiye ile olumlu ilişkiler geliştirilmeli.”

“Biz ve Türkiye halkı ile komşuyuz ve birbirimizle savaşmamalıyız, aksine birbirimize yardım etmeliyiz” diyen Oso, şunları kaydetti:

“Türk devletine de karşı değiliz, biz sadece kendi halkımız ve Suriye halkının haklarını korumak istiyoruz. Türkiye'deki Kürtlerin sorunlarını çözmekten yanayız ve bu aynı zamanda Türkiye’nin meselesidir. Biz Türkiye’nin Rojava’nın içişlerine karışmasını da istemiyoruz.”

Oso, ENKS'nin Türkiye Dışişleri Bakanı ile yaptığı görüşmenin “Rojava’da PYD ile başlatılan görüşmelerle birlikte oluşturulmak istenen Kürt birliği üzerinde olumsuz bir etki yarattı mı” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Eğer onlar siyaseti iyi okumayı biliyorsa, toplantımızın diplomatik bir adım olduğunu öğrenecekler. Kürt birliğinin peşinde koşarken, komşu ülkelerle de ilişkilerimizin geliştirilmesi gerekiyor, onlara karşı olmadığımızı göstermeliyiz. Suriye'nin yeni geleceğinde halkımızın yararını ve haklarını güvence altına almayı düşünmek zorundayız. Biz ulusal muhalefete karşı değiliz. Cenevre'nin siyasi çözümünden yanayız.”

ENKS’li yönetici, “Türk devletiyle görüşmeler yaptığımızda bu hak ihlallerini gözardı ettiğimiz anlamına gelmez. Biz halkımızın sesini her yere ulaştırmaya çalışıyoruz. Biz siyasi bir hareket olarak siyaset yapıyoruz. Türkiye gibi büyük bir devlete düşmanlık etmiyoruz ” ifadelerini kullandı.

ENKS - ÇAVUŞOĞLU GÖRÜŞMESİ

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) 19 Şubat'ta bir araya gelmişti.

Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Suriyeli Kürtlerin meşru temsilcisi Suriye Kürt Ulusal Konseyi heyetiyle görüştük. Suriye Ulusal Koalisyonu içindeki ve siyasi süreçteki rollerini desteklediğimizi belirttik” ifadelerini kullanmıştı.