BM arabuluculuk yaptı: DSG ve Türkiye destekli gruplar anlaştı

UNICEF’in ara buluculuğunda DSG ile Türkiye destekli güçler Haseke ve Tıl Temir suyunun akması konusunda anlaştı. 2019'dan beri 1 milyon insan su sıkıntısı çekiyordu.

BM arabuluculuk yaptı: DSG ve Türkiye destekli gruplar anlaştı

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) ara bulucu olmasıyla uzman ekipler Elok Su Pompa İstasyonu’na geçerek Haseke ve Tıl Temir suyunun yeniden akışını sağladı.

Türkiye destekli silahlı grupların uzun bir süredir Elok Su Pompalama İstasyonu’na akan suyu kesmesi nedeniyle Rojava’nın Haseke vilayetindeki halk büyük sıkıntı yaşıyordu.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile Türkiye destekli silahlı gruplar, Elok Su Pompa İstasyonu’ndaki suyun yeniden akışı konusunda anlaşma sağladı.

Edinilen bilgiye göre UNICEF yetkilileri, Elok Su Pompalama İstasyonu konusunda DSG ile Türkiye destekli silahlı gruplar arasında ara buluculuk yaptı.

Anlaşmaya göre Rojava Kürdistan Özerk Yönetimi, Dirbêsi'den Elok İstasyonu'na 6 megawat elektrik sağlayacak ve bu istasyondan Haseke ile Tıl Temir'e su pompalanacak. Elok’a giden uzmanlardan oluşan bir ekibin yaptığı çalışma ardından su istasyonunun test amaçlı 3 gün çalıştırılacağı öğrenildi.

Testlerin ardından Haseke ve Til Temir'e su verilmesi sağlanacak.

Elok Su Pompalama İstasyonu bir milyondan fazla insanın yaşadığı Hesake ile çevresi ve Tıl Temir’in içme suyu ihtiyacını karşılıyor.

Rojava Özerk Yönetimi’nin kontrolündeki Haseke vilayeti ve çevresindeki yerleşim yerlerinin içme suyu, Türkiye destekli grupların kontrolündeki Serêkaniyê ilçesine 6 kilometre uzaklıkta bulunan Elok Su Pompalama İstasyonundan sağlanıyor.

Ancak 2019’dan bu yana tesiste yapılan kesintiler nedeniyle 1 milyondan fazla kişi temiz suya erişim imkanından mahrum kalıyor.