Rojava ile Kürdistan Bölgesi arasındaki kapı yeniden açılıyor

Sêmalka Sınır Kapısı idaresi, geçtiğimiz gün kapatma kararı aldığı sınır kapısının Pazartesi günü açılacağını duyurdu.

Rojava ile Kürdistan Bölgesi arasındaki kapı yeniden açılıyor

Rojava Özerk Yönetimi’ne bağlı Sêmalka Sınır Kapısı Yönetimi, Fişhabur Sınır Kapısı yönetiminin almış olduğu tedbirleri gerekçe gösterekerek Cumartesi günü kapıdan Kürdistan Bölgesi’ne gidiş gelişleri askıya aldığını duyurmuştu.

Kararın ardından sınırın her iki tarafında yoğunluk oluşmuş, insanlar kapının açılmasını talep etmişti.

Sêmalka Sınır Kapısı Yönetimi, bugün resmi internet sitesinden yaptığı açıklama ile kapının Pazartesi günü açılacağını duyurdu.

Açıklamada, kapıdan geçmek isteyenlerin Vizeler Müdürlüğü’ne müracaat etmesi gerektiği kaydedildi.

Kapının bundan sonra Cumartesi, Pazartesi ve Çarşamba günleri geçişlere açık olacağı ifade edildi.

Yoğunluk oluşmuştu

Rojava tarafında alınan kararın ardından Sêmalka Kapısı’nda, aralarında hasta ve çocukların da bulunduğu yolcuları taşıyan 600 araç, Kürdistan Bölgesi’ne geçmek için kapıda bekliyordu. Yolculardan bazılarının da Kürdistan Bölgesi’nde ikamet izni bulunuyordu.

Rûdaw’a konuşan yolculardan Mencala Salih, "Bugün çok yorgunuz, yanımızda küçük çocuklarımız var. 05.00'dan beri yoldayız. Yolun açılmasını ve insanların evlerine ulaşmasını istiyoruz. Yolun açılması için Mesud Barzani'ye çağrıda bulunuyoruz” dedi.

Sêmalka Sınır Kapısı özellikle son yıllarda Rojava ile Güney Kürdistan arasındaki en önemli geçiş yollarından biri.

Sınır kapısı verilerine göre, 21 Haziran’da Sêmalka yönetiminin kapının kapatılacağı yönündeki açıklamasının ardından Rojava’yz ziyarete gelen Avrupa’da ikamet eden 500'den fazla kişi Kürdistan Bölgesi’ne döndü.

Özerk Yönetim, kapatılma sebebini Peşhabur (Fişhabur) kapısında Rojava’ya gelen ziyaretçilerden form doldurmalarını istemelerine bağlıyordu.

Rûdaw’a konuşan Fişhabur Sınır Kapısı Müdürü Şevket Berbihari, "İnsanların gelip gitmesini kolaylaştırmak için bir form oluşturduk, bu formu onlarla birlikte hazırladık” dedi.

Görüşmelerden birkaç gün sonra Kuzeydoğu Suriye Sınır Kapıları Genel Müdürü Rodi Mihemed Emin de Rûdaw’a yaptığı açıklamada, kapının 28 Haziran’dan itibaren açılacağını ve Cumartesi, Pazartesi ve Cumartesi günleri sisteme göre gidiş gelişlerin sağlanacağını söyledi. /Rudaw