Rojava Özerk Yönetimi'nden yeni hamle: ABD’li lobi şirketi ile anlaştı

Rojava’da (Kuzey ve Doğu Suriye) Demokratik Suriye Meclisi’nin ABD’de Brownstein Hyatt Farber Schreck adlı lobi şirketi ile anlaşma imzaladığı kaydedildi.

Rojava Özerk Yönetimi'nden yeni hamle: ABD’li lobi şirketi ile anlaştı

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) ile Amerikan hukuk ve halkla ilişkiler ve lobi şirketi “Brownstein Hyatt Farber Schreck” arasında anlaşma imzalandı.

Yapılan anlaşma gereğince şirket, “Rojava Özerk Yönetimi’nin haklarının güvence altına alınması, korunması ve tanınması” için çalışacak.

Anlaşmaya göre şirket, Rojava Özerk Yönetimi’nin Amerikan kurumlarıyla ilişkilerini de koordine edecek ve yönetimin Amerikan siyasi çevrelerince tanınmasına yönelik çalışmalar yürütecek.

Sözleşme 6 ay için imzalandı

Yabancı Temsilciler Kayıt Yasası (FARA) kapsamında paylaşılan belgeye göre, MSD 12 Ekim'de Washington'da lobicilik faaliyetlerinde bulunmak üzere ABD merkezli halkla ilişkiler firmasıyla 6 aylık lobicilik sözleşmesi imzaladı.

Sözleşme, "hükümet ilişkileri hizmetlerini ve ABD hükümeti nezdindeki konularda stratejik danışmanlığı" içeriyor.

Firma, özellikle Rojava ile ilgili konularda muhatap olarak ABD yönetimiyle ilişkiler geliştirmesi ve arayışlara girmesine yardımcı olmak üzere görevlendirildi.

Sözleşme, firmanın çabalarının ABD yönetiminde karar vericilere, "Rojava Özerk Yönetimi'nin, Suriye krizine kalıcı bir çözüm bulunması için en iyi çözüm olduğu" konusunda eğitim vermeyi de kapsıyor.

Rojava’ya yatırım yapılması teşvik edilmek üzere lobi yapılacak

Verilecek hizmetler kapsamında ABD Temsilciler Meclisi ve Senato liderleri, Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığındaki üst düzey yetkililerin yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşları ile toplantılar düzenlemeyi kapsayan sözleşme, firmanın, Rojava’ya yatırım yapılmasını teşvik etmek üzere lobi yapmasını da öngörüyor.

Ekran alıntısı/fara.gov

Eski ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin özel kalem müdürlüğünü yapmış olan ve aktif olarak firmada çalışan Nedeam Elshami’nin Rojava Özerk Yönetimi adına lobi faaliyetlerini yürütecek isim olarak listede yer aldığı da duyuruldu.

Brownstein'a Ekim ayından Mart sonuna kadar aylık 50 bin dolar ödendiği kaydedildi.

Taraflar karşılıklı olarak yeni şartlar üzerinde mutabık kalmadığı sürece sözleşme, otomatik olarak 6 aylık bir dönem için yenilenecek.