Rojava Yönetimi'nden 'Zorunlu Askerlik' açıklaması

Rojava Özerk Yönetimi, ENKS'nin Rojava'da  zorunlu askerlik sisteminin kaldırılmasına ilişkin çağrısına, "Öz savunma görevi kutsaldır" sözleriyle cevap verdi.

Rojava Yönetimi'nden 'Zorunlu Askerlik' açıklaması

Rudaw'da yer alan habere göre, Rojava Özerk Yönetimi, ENKS'nin Rojava'da  zorunlu askerlik sisteminin kaldırılmasına ilişkin çağrısına, "Öz savunma görevi kutsaldır" sözleriyle cevap verdi.

Cezire Kantonu Yasama Meclisi Eşbaşkanı Hakem Helo, "Çok sayıda silahlı örgüt ve tarafın farklı amaçlar güttüğü, kaosun ve karmaşanın olduğu bir bölgedeyiz. Bu yüzden öz savunma görevinin kutsal olduğunu düşünüyoruz. Sadece savaş durumunda değil, her zaman olması gereken bir görevdir. Kürtler ve bölgedeki diğer bileşenler kendimizi korumalıyız, savunma esastır. Bu yüzden kendini savuma görevi kalıcı olacaktır" dedi.

Zorunlu askerliğin kalıcı olacağını belirten Helo, "Elbette bu görevin gelecekteki şekli ve işleyişinde farkılıklar olacaktır. Tehditler olduğu zaman başka, tehditler olmadığında başka olacaktır" diye konuştu.

İlerici Demokrat Partisi (Peşveru) Politbüro Üyesi Ahmed Süleyman da, "Biz parti olarak bu kararın sahibi değiliz. Suriye'de kendi bölgelerimizi terörizmden korumamız gerektiğine inanıyoruz. Siyasi çözüm olmadan da bölgelerimizi korumamız zor olacaktır. Ancak bugün kendi bölgelerimizi korumamız şart" ifadelerini kullandı.

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) zorunlu askerliğin kaldırılmasını istemişti

ENKS Genel Sekreterlik Üyesi Muhsin Tahir, "Siyasi birlik sağlanmalı, askeri ve güvenlik meseleleri bu temelde düzenlenmelidir. Kürt ve diğer uluslara ait tüm siyasi partiler bu süreçte yer almalıdır. Zorunlu askerlik sisteminin de değiştirilmesi gerekiyor. Askerlik gönüllülük esasına göre olmalıdır. Herkes kendi eğitimi ve uzmanlık alanına göre askerlikte görev almalıdır" demişti.

Rojava Özerk Yönetimi, 2016'dan beri "Öz Savunma" adıyla zorunlu askerlik sistemini uyguluyor. Önce 6 ay için çıkarılan karar daha sonra uzatıldı.