Rojava'da Asayiş güçleri tarafından gözaltında iken ölen gence 'işkence' iddiası infial yarattı

Rojava’da Asayiş güçleri tarafından gözaltında iken hayatını kaybeden Emin İsa Emin isimli gencin ailesi, işkence sonucu öldürüldüğünü savundu. Ancak Özerk Yönetim, sözkonusu iddiaları reddetti.

Rojava'da Asayiş güçleri tarafından gözaltında iken ölen gence 'işkence' iddiası infial yarattı

Haseki kentinde 22 Mayıs 2021 tarihinde Rojava Özerk Yönetimine bağlı Asayiş güçleri tarafından gözaltına alınan 2 çocuk babası Emin İsa Emin (35) 28 Haziran 2021 tarihinde, hapishanedeyken hayatını kaybetti.

Ailesinin, Emin’e ait olduğunu belirttiği ve işkence edilmiş şekilde çekilen fotoğraflarını sosyal medya üzerinden paylaşması infial ve tartışmaya yol açtı.

Fotoğraflarda Emin’in dişlerinin kırıldığı, yüzü ve gözlerinin morardığı, bedeninde ise yanık izleri olduğu görülüyor.

Ancak Özerk Yönetime yakın kaynakların Rûdaw’a gönderdiği bir başka görüntüde, sedyede duran Emin’e ait cansız bedenin üzerinde işkence izi görülmüyor. Görüntüde Arapça konuşan doktor, Emin’in beyin kanaması nedeniyle hayatını kaybettiğini anlatıyor.

Aile: İfade için götürüldü, ölüsü geldi

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Emin’in ailesi, gencin gözaltında iken ağır işkence gördüğünü, bu nedenle hayatını kaybettiğini savundu.

Rûdaw’a konuşan Emin’in amcası Beşar Emin, “22 Mayıs günü bir soruşturmada ifade vermek üzere Haseki Asayişi tarafından gözaltına alınıyor. Aradan 36 gün geçtikten sonra 28 Haziran günü kardeşini arayarak Emin’in hasta olduğu ve durumunun iyi olmadığını söylüyorlar. Kardeşi Asayişe gittiğinde ise önce, ilaçlarını almadığı için sonra da beyin kanaması nedeniyle öldüğü belirtiliyor. Fakat fotoğraflarda da görüldüğü gibi çenesi ve dişleri kırılmış, başından darp edilmiş, kızgın yağ ve kaynar su ile vücudu yakılmış, işkence edilmiş” dedi.

“Suçu varsa açıklanmalıydı”

Aynı zamanda Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-S) yöneticisi olan Beşar Emin, “Yeğenimin suçu varsa açıklanmalıydı. Vatan hainliği yaptı, kavmine ihanet etti veya başka bir suç işledi idam ettik deseydiler biz bu kadar incinmezdik. Ancak mahkeme bile yapılmadan böyle vahşice öldürülmesi, gözaltına alındığı anda böyle bir karar alındığını gösteriyor. Bir çeşit intikam alma görülüyor” ifadelerini kullandı.

Yeğeni’nin de KDP-S üyesi olduğunu, Rojava Özerk Yönetimine bağlı herhangi bir kurumda çalışmadığını dile getiren Beşar Emin, “yolsuzluk operasyonu kapsamında tutuklandığı” şeklindeki iddiaları da yalanladı.

Amca Emin, “Öyle olsa bile, hadi diyelim yolsuzluk nedeniyle gözaltına alındı. Cezası böyle işkence etmek midir?” diye sordu.

Özerk Yönetim: Sağlık problemleri vardı

Konu hakkında yazılı bir açıklama yapan Özerk Yönetim Adalet ve Islah İşleri Ofisi ise Emin İsa Emin’nin ölümü ile ilgili suçlamaları reddetti.

Emin’in 22 Mayıs 2021 tarihinde “yasalar çerçevesinde tutuklandığı” ifade edilen açıklamada, 28 Haziran 2021 tarihinde de vefat ettiği bildirildi.

Açıklamada, “Emin İsa’nın vefatının incelenmesi için cenazesi Şehit Sariya Hastanesine kaldırıldı. Burada tıbbi ve adli işlemler yapıldı. Emin İsa’nın eskiden beri sağlık problemleri vardı. Bu konuda ailesinin görevlilere reçetesi çerçevesinde verdiği ilaçlar kendisine teslim edilmişti. Yapılan inceleme sonucunda Emin İsa’nın cenazesinde herhangi bir işkence izine rastlanmadı. Doktorlar Emin İsa’nın Beyin Kanaması sonucu bazı damarlarının tıkanması üzerine yaşamını yitirdiğini belirtti. Emin İsa’nın ailesi çağrılıp konu hakkında bilgilendirildi. Aileye olaya ilişkin şüphelerinin olması halinde kendi seçtikleri 5 doktorun cenazeyi inceleyebileceği söylendi. Ancak aile bu teklifi yerine getirmedi. Cenazeyi direk götürüp toprağa verdi” denildi.

“Fotoğraflar montaj”

Emin İsa’nın ölümüne ilişkin ifade edilenlerin şaşkınlıkla karşılandığına vurgu yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Uluslararası ahlaki ölçülere sığmayan fotoğraflar paylaşıldı. Bu fotoğraflar Emin İsa’ya ait değildi. Photosp programında hazırlanmıştı. Doktorların hazırladığı raporlar her türlü iddiayı reddediyor. Bu tür iddiaları ortaya atanlar Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi karalamak istiyor. Bunlar provokasyon çıkarmak isteyen kişilerdir.

Ailemize tekrar başsağlığı diliyoruz. Yine ailenin şüpheleri varsa olayın araştırılması için bir komisyon kurmaya hazır olduğumuzu beyan ediyoruz.”

“Mezar açılıp incelenebilir”

Aslen Dirbesiyêli olan Emin İsa Emin’in ailesi ise, tarafsız doktorlardan oluşan bir heyetin devreye girmesi halinde Emin’in mezarının açılmasına razı olacaklarını duyurdu.

Aile ayıca, uluslararası kurumlara araştırma çağrısında bulundu.

KDP-S: Kürtler arası diyaloğa olumsuz bir mesaj

KDP-S tarafından yapılan açıklamada ise, “Genel olarak uluslararası çabaların ve özelde de ABD'nin ENKS ile PYNK’yi müzakerelere yeniden başlama daveti ilettiği bir dönemde işlenen bu menfur suç, Özerk Yönetim'den gelen olumsuz bir mesaj niteliğindedir” denildi.

Açıklamada, ABD ve uluslararası insan hakları kuruluşlarının duruma müdahale etmesi istendi.

Foto: Emin İsa Emin'in ailesi

Foto: Emin İsa Emin'in ailesi
(Rudaw)