‘Rojava’ya şimdiye kadar sadece BCF’nin yardımları ulaştı’

Dr. Ahmed İsa, Rojava’ya şimdiye kadar sadece Barzani Yardım Vakfı’nın (BCF) yardımlarının ulaştığını söyledi.

‘Rojava’ya şimdiye kadar sadece BCF’nin yardımları ulaştı’

Merkez üssü Maraş olan 7.7 ve 7.6’lık depremler Rojava, Suriye ve Türkiye’de büyük bir yıkımın yanı sıra on binlerce can kaybına yol açtı.

Rojava ve Suriye’ye uluslararası yardımların ulaştırılmaması oradaki durumun daha da kötüleşmesindeki faktörlerden biri.

Rûdaw TV’deki bültene konuk olan Afrin Sağlık Müdürlüğü Eczacıları Denetleme Müdürü Dr. Ahmed İsa, Efrin ve Cindirês’teki duruma ilişkin konuştu.

“Cindirês’te en az 1000 kişi yaşamını yitirdi”

Enkaz altında birçok kişinin olduğunu ve rakamların resmi olmadığını aktaran İsa, “Efrin ve çevresinde 138 kişi yaşamını yitirdi, 3 bini aşkın da yaralı var. Cindirês’te ise bin 12 kişi hayatını kaybederken 10 binin üzerinde de yaralı var. Cindirês’e sürekli gidip geliyorum, tahminimce en az 500 kişi hâlen enkaz altında” diye belirtti.

“Hastanelerde yer yok”

Hastanelerde yaşanan yer sıkıntısından bazı yaralıları eve gönderdiklerini kaydeden İsa, “Şu an Efrin Hastanesi’nde bir bacağı kopan ve tüm ailesinin kaybeden bir genç var. BCF’ye çok teşekkür ediyoruz çünkü yardımımıza ilk olarak onlar geldi ve bu genci tedavi edeceklerine dair söz verdiler” dedi.

İsa, depremzedelere yardım konusunda çalışacak kişilerin olduğunu ama imkanlarının kısıtlı olduğunu belirterek “Birçok sağlık ekipmanımız yok, iyi bir hastaneye ihtiyacımız var” diye konuştu.

“Şimdiye kadar sadece BCF’nin yardımları geldi”

Uluslararası yardım alamadıklarını belirten İsa, “Birleşmiş Milletler (BM), bugün bir toplantı yaptı fakat henüz herhangi bir yardımları ulaşmış değil. Şimdiye kadar sadece BCF’nin yardımları geldi. İster ilaç ister tıbbi ürünleri ister de diğer şeyler olsun BCF’nin bize ulaştırdığı şeyler çok önemliydi. Rastgele kişilerin eline geçmesin diye bu yardımları sağlık Müdürlüğünde toplayarak gerekli bölgelere dağıttık” ifadelerini kullandı.

BCF ve Erbil Sağlık Müdürlüğü, 5 ambulans ve 30 sağlık ekibini Efrin ve Cindirês’teki yaralıları tedavi etmeleri için Rojava’ya gönderdi.

BCF’nin gönderdiği birçok yardım da şimdiye kadar Efrin ve Cindirês’teki depremzedelere ulaştırdı.