Rojava’da yeni dönem ‘zorunlu askerlik’ için yaş aralığı açıklandı

Rojava Özerk Yönetimine bağlı Savunma Bürosu, “özsavunma görevi” olarak tanımladığı zorunlu askerlik için yaşı tutan gençlerin ilgili bürolara başvurarak evraklarını almasını istedi.

Rojava’da yeni dönem ‘zorunlu askerlik’ için yaş aralığı açıklandı

Özerk Yönetim Savunma Bürosu tarafından yayımlanan 5 nolu genelgede, “özsavunma görevi” için yaşı tutan gençlere ilgili bürolara başvurmaları çağrısında bulunuldu.

ANHA’nın haberine göre, genelgede, doğum tarihi 01.01.1990 ile 30.04.2003 arasında olan kişilerin zorunlu askerlik görevine tabi tutulacak.

Genelgede, yaşı tutan gençlerin “Özsavunma” bürolarına başvurarak belgelerini alabilecekleri belirtildi.

Özerk Yönetim, koronavirüsü salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında 2020’de 3 aydan uzun bir süre zorunlu askerliği durdurmuştu.       

Rojava’da zorunlu askerlik veya “özsavunma” yasası

Rojava Özerk Yönetimi Anayasa Komisyonu tarafından 2014'ten beri uygulamaya konan “Öz Savunma Yasası” çerçevesinde 18 ile 38 yaş arasındaki erkekler zorunlu askeri hizmete alınıyor.

 “Öz Savunma Yasası”nın 1'inci ve 2’inci maddesine göre 12 aylık zorunlu askerliğe uygun yaşta olan kadınlar da gönüllü katılabiliyor.

Yasaya göre, zorunlu askerlik yaşı 18 ile 38 yaş arasında ve askerlik yapmayanlar borçlu kabul ediliyor.

Zorunlu askerlik görevi döneminde yurt dışına çıkanlar 1 ay içinde dönmezse, kendisine kefil olan kişiden 1 milyon Suriye lirası alınıyor.

Yasa kapsamında, askerlik 400 dolar karşılığında bir yıl ertelenebiliyor.

Yabancı ülkelerden Rojava'ya gelenler 6000 dolar karşılığında “Özsavunma Görevinden” muaf olabiliyor. Bu imkandan Türkiye ve Irak hariç,  5 yıl yabancı ülkelerde kalanlar yararlanabiliyor.

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) daha önce bu uygulamaya karşı çıkıp zorunlu askerliğin kaldırılmasını talep etmişti.

Özerk Yönetim Savunma Bürosu tarafından yayımlanan genelge