Rojava'dan bir heyet Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret edecek

Suriye Kürt Demokrat Sol Parti Sekreteri Salih Gedo, Rojavalı bir heyetin Sêmalka-Pêşhabûr kapısının yeniden açılmasını görüşmek üzere Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret edeceğini duyurdu.

Rojava'dan bir heyet Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret edecek

Salih Gedo, kapının açılmasını görüşmek üzere bir heyet oluşturmaya çalıştıklarını ve oluşturulacak heyetin Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret edeceğini söyledi.

Rûdaw canlı yayınında girişim hakkında bilgi veren Salih Gedo, Dilbixwin Dara'nın konuyla ilgili sorularını yanıtladı.

Salih Gedo, "Semalka kapısı insanımıza kan veren bir kalp gibidir. Bildiğiniz gibi Batı Kürdistan çevrili, sadece Sêmalka kapısı, beşeri bilimler, ticaret alanında bir kapı ve 4-5 milyon insanın geliş gidişi var. İnsanların günlük yaşamı bu kapıya bağlı. Kapı kapanalı 15 gün oldu, durum kötü yönde çok değişti. Bu sorundan olumsuz etkilenen de faturasını ödeyen de halkımızdır” dedi.

Salih Gedo şöyle devam etti:

“Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) olarak 3 gün önce General Mazlum Abdi’ye ve ABD'ye kapının yeniden açılması yönündeki talebimizi iletmiştik. Onlara durumu anlattık. Kendilerine bir mektup ilettik, onlar da anladılar” dedi.

Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanı Mazlum Abdi ve ABD'li yetkililerle yaptıkları görüşmenin içeriğine ilişkin de değerlendirmede bulunan Salih Gedo, "Her ikisi de konuyu anladı ve bu kapıyı açmak için her türlü çabayı göstereceklerini söyledi. Umuyoruz ki milletimizin yeni yıl hediyesi kapının açılması olsun” dedi

Ne olmuştu?

Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) üyesi 5 parti önceki gün sınır kapısının açılması için DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi ve ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Yardımcısı Matthew Pearl ile bir araya gelmişti.

Kürdistan Bölgesi ile Rojava arasındaki tek sınır kapısı olan Sêmalka-Pêşhabûr sınır kapısında 15 Aralık’ta gösteri düzenleyen kitle, Pêşhabûr tarafındaki güvenlik güçlerine saldırmış, Sınır Kapısı Müdürü Şewket Berbihari, kapıda çadır kuranların taş ve Molotof kokteyli ile düzenledikleri saldırı nedeniyle güvenlik görevlilerinin yaralandığını duyurmuştu.

Bir süredir Rojava tarafındaki sınır kapısında çadır kuran bir grup, Kürdistan Bölgesi’nde hayatını kaybettiğini belirttikleri PKK’lilerin cenazelerini istiyor.

Eyleme destek amacıyla PYD’ye bağlı Suriye Devrimci Gençlik Hareketi ve Genç Kadınlar Birliği üyeleri de 18 Aralık’ta Sêmalka sınır kapısında güvenlik güçlerine saldırmıştı.