Rus uzman: 'Kürtler birlik değil, Ankara bunu çok iyi kullanıyor'

Rusya’nın Özerk Yönetim ile Suriye hükümetini uzlaştırma çabaları sürüyor. Ancak Rus uzmanlar, Kürt cephesindeki parçalanmışlığa dikkat çekiyor.

Rus uzman: 'Kürtler birlik değil, Ankara bunu çok iyi kullanıyor'

Rojava’da bir süredir Özerk Yönetim ile Suriye hükümeti arasında müzakereler için Rusya’nın arabulucu olduğu tartışılıyor.

Rusya'nın Irak Büyükelçisi Elbrus Kuatrashev, geçtiğimiz günlerde Rûdaw’a verdiği bir röportajında, taraflar arasında arabuluculuk yaptıklarını doğrulayarak, “Onlarla ilişkimiz iyi. Her ikisinin de dostu ve müttefikiyiz. Suriye'nin sınırları içinde istikrarlı bir ülke olarak kalması, kendisine ve komşu ülkelere tehdit oluşturmaması bizim çıkarımızadır” demişti. Kuatrashev, Rusya’nın Şam büyük elçliğinin süreci takip ettiğine işaret etmişti.

Özerk Yönetim, Şam yetkilileriyle koşulsuz görüşmeye hazır olduğunu ancak hükümetin şartlarının zor olduğunu söylüyor.

Rûdaw’a konuşan Özerk Yönetim Sözcüsü Lokman Ehmê, “Şam hükümetiyle aramızda herhangi bir diyalog yok. Özerk Yönetim, Suriye sorununu barışçıl ve demokratik bir şekilde çözmek istiyor ama ne yazık ki bugüne kadar bu konuda Şam ile diyalog konusunda başarılı olamadık. Diyalog Suriye rejimi tarafından onaylanmadı. Ruslarla yaptığımız görüşmelerde Suriye hükümetine baskı yapmalarını ve müzakerelerde ciddi şekilde katılmalarını sağlamaya çağırdık” dedi.

Rus uzmanlar, Moskova hükumetinin Özerk Yönetimi Şam ile uzlaştırmak için Türkiye’nin bölgeye yönelik “tehditlerini” koz olarak kullandığını savunuyor.

Ortadoğu Enstitüsü Başkanı Yevgeny Satanovsky Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Belli ki Suriye krizine bir çözüme yaklaşılıyor. Moskova ayrıca Şam ve muhalefet, Şam ve Kürtler arasında arabuluculuk rolünü artırdı. Ama Kürt cephesinde birlik yok ve Kürtler birbirlerine düşman. Ankara ve Erdoğan bunu çok iyi kullanıyor. Moskova sadece Suriye'nin toprak bütünlüğünü istiyor ve burada rolü sadece arabuluculuk yapmak. Kürt liderlerin birlik içinde Şam'la hangi konularda anlaşmaya varacağı onlara bağlı" dedi.

Suriye hükümeti, Özerk Yönetimin kontrolü altındaki bölgelerde ordunun dışında başka hiçbir gücün bulunmasını istemiyor. Ayrıca tüm şehirlerde egemenliğini ve kontrolünü yeniden tesis etmeyi planlıyor.

Suriye Kürtleri Ulusal Girişimi Başkanı Omer Ose, geçtiğimiz günlerde Kürt taraflar ile Suriye hükumetini uzlaştıracak bir proje taslağı hazırladıklarını duyurmuştu. Ancak bu konuda şu ana kadar somut bir adım yok.

Al-Monitor’dan Amberin Zaman'a konuşan Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanı Mazlum Abdi de, şimdiye kadar Şam ile ciddi bir müzakere olmadığını belirterek, “Sadece bazı temaslar oldu yoklama niteliğinde ve bu görüşmeler herhangi bir müzakereye dönüşmedi” ifadelerini kullandı.

Kobani, “Şam yönetimi buna hazır değil. Her ne kadar 2011 öncesi gibi olmayacak deseler de halen o zihniyetteler. Onlara baskı uygulamak gerekiyor. Karşılıklı güven sorunu var bir de özellikle Şam tarafında” diye ekledi.

Şam’ın Rojava Özerk Yönetimine, “Biz bir devlet içerisinde devlet istemiyoruz. Bir ordu içerisinde ordu istemiyoruz” dediğini aktaran Abdi, “Bizim de öyle bir talebimiz yok. Bizim projemiz özerklik ve şu anda yürürlükte. Onlar bir müzakere başlatmak için bu konularda güvence istiyorlar. Amerika’yla ilişkileri kesmemiz öncelikleri değil. Ön şart değil. Onların ön şartları Suriye’nin bölünmez bütünlüğü, bayraktır, sınırdır, cumhurbaşkanıdır, onların egemenliği. Bu konularda güvence istiyorlar bizden. Biz de bu konularda güvence vermeye hazırız. Fakat onlar da bu temelde var olan özerkliği müzakere etmeye hazır olmalıdır” diye belirtti.