Rusya, Türkiye'nin Rojava'ya yönelik kara operasyonuna karşı olduğunu yineledi

Rusya, Türkiye’nin Rojava ve Suriye’nin kuzey doğusuna kara operasyonu düzenlemesine karşı olduklarını yineledi. Rusya’dan yapılan açıklamada, böyle bir operasyonun erken atılmış bir adım olacağını ve gerginliğin daha fazla tırmanmasına yol açacağını belirtildi.

Rusya, Türkiye'nin Rojava'ya yönelik kara operasyonuna karşı olduğunu yineledi

Tass haber ajansına röportaj veren Rusya Dışişleri Bakanlığı Dördüncü Avrupa Dairesi Direktörü Yuriy Pilipson, Moskova'nın Ankara'nın Suriye'ye kara harekatı düzenleme planlarını erken bir adım olarak gördüğünü söyledi.

Rus diplomat, Türkiye ile Rusya’nın genelkurmayı ile istihbarat örgütlerinin Suriye’ye askeri operasyon düzenleme planları konusunda yakın temas halinde olduklarını kaydetti.

Yuriy Pilipson"Türkiye'nin güney sınırının korunmasına ilişkin konuların ortaklarımız için hassas olduğunu anlıyoruz, ancak Suriye devletinin toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliği ilkelerine sıkı sıkıya uyulması gerekiyor" dedi.

Pilipson, "Genel olarak, böyle bir operasyonu erken bir adım olarak görüyoruz çünkü bu, gerilimlerin daha da artmasına, ayrılıkçı duyguların artmasına ve silahlı çatışmanın alevlenmesine yol açabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya ve Türkiye'nin ilgili bakanlıklarının Suriye konusunda yakın temas halinde olduğuna dikkat çeken Pilipson, "Suriye krizinin çözümü açısından tek etkili platform olan Astana platformunun Rusya, Türkiye ve İran'ın çabalarıyla hayata geçirildiği bilinmektedir" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin’in Orta Doğu Özel Temsilcisi Bogdanov geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Türkiye’yi yapmayı planladığı operasyonu gerçekleştirmemesi konusunda ikna etmeye çalıştıklarını söylemişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Orta Doğu Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov, Rojava ve Suriye’deki olası operasyona ilişkin Türkiye ile görüşmeye devam ettiklerini belirtmişti.

20 Kasım tarihinde TSK, DSG’nin kontrolündeki Rojava ve Suriye’nin bazı bölgelerine yönelik “Pençe Kılıç” ismiyle havadan bir operasyon başlatmıştı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin sınır boyunca 30 km'lik bir güvenlik bölgesi oluşturmak amacıyla Demokratik Suriye Güçleri (DSG) kontrolündeki Rojava ve Suriye'nin kuzey doğusunda  bir kara operasyonu düzenlemeyi planladığını açıklamıştı.

Türkiye’nin bu açıklamalarına karşı ABD ve Rusya’dan üst üste açıklamalar geldi. Her iki ülke Türkiye’nin karadan bir operasyon düzenlemesine sıcak bakmıyor.