Rusya ve İran'dan ABD'ye: Suriye'de kırmızı çizgi bir kez daha aşılırsa güç kullanırız,

Rusya ve İran, ortak açıklamayla ABD'yi hedef alarak Suriye'de bir kez daha kırmızı çizginin aşılması halinde güç kullanacaklarını duyurdu.

Rusya ve İran'dan ABD'ye: Suriye'de kırmızı çizgi bir kez daha aşılırsa güç kullanırız,

İran ve Rusya'nın yanısıra Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı destekleyen ülkeler, ABD'nin Suriye ordusuna ait bir hava üssüne düzenlediği saldırıyı 'kırmızı çizgi'nin aşılması olarak değerlendirdi.

Ortak açıklamada, kırmızı çizginin bir kez daha geçilmesi halinde buna güç kullanarak cevap verileceği uyarısı yapıldı: "Şu andan itibaren herhangi bir saldırganlık veya kırmızı çizginin aşılmasına güç kullanarak cevap vereceğiz. Amerika, nasıl cevap vereceğimizi çok iyi bilir.

Ne olmuştu?

ABD, 7 Nisan sabahı, İdlib'deki kimyasal saldırının sorumlu tuttuğu Suriye'ye füze saldırısı gerçekleştirmişti. Humus yakınlarındaki El Şayrat hava üssünü hedef alan hava harekatında Doğu Akdeniz'de konuşlu iki savaş gemisinden 59 Tomahawk füzesi fırlatılmıştı.

Harekatta altı kişi hayatını kaybederken Pentagon, saldırının tek seferlik olduğunu açıklamış, ABD Başkanı Donald Trump, vurulan hava üssünün İdlib'de kimyasal kaynaklı ölümlerin olduğu saldırının çıkış noktası olduğunu söylemişti.

Rusya ve İran sert tepki gösterirken Esad saldırıyı 'ahmakça ve sorumsuzca' diye nitelemişti.

Harekata Türkiye dahil birçok ülke destek çıkmış, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 'daha fazlasını' beklediğini söylemişti.