Sadr'dan İran'a yakın Şii grupların 'uzlaşı' mesajına ret:

Irak'ta Parlamento seçimlerinin galibi Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, İran'a yakın Şii grupları işaret ederek, "Sizinle uzlaşı içerisinde olamam. Böyle bir uzlaşı ülkenin sonu demektir" ifadelerini kullandı.

Sadr'dan İran'a yakın Şii grupların 'uzlaşı' mesajına ret:

Sadr'ın bu açıklaması, İran'a yakın Şii gruplardan yapılan "uzlaşı" ve "görüşme" mesajlarının ardından geldi.

İran'a yakın Fetih Koalisyonu lideri Hadi Amiri liderliğindeki Şii çatı oluşumu Koordinasyon Çerçevesi, bugünkü parlamento oturumunu da boykot ederek cumhurbaşkanlığıu seçimlerinin ertelenmesine giden yolda rol almıştı.

Amiri, diğer ittifakları ile yaptığı toplantının ardından "Sadr Hareketi, Sünni Egemenlik Koalisyonu ve Kürdistan Demokrat Partisi'nden (KDP)" oluşan Parlamentodaki "üçlü ittifakla" uzlaşmak için kapılarının ve gönüllerinin açık olduğunu duyurdu.

Eski başbakanlardan Nuri Maliki de, "Koordinasyon Çerçevesi" olarak yarın KDP de dahil tüm siyasi partilerle görüşmek üzere bir tura başlayacaklarını belirtti.

Söz konusu açıklamaların ardından Sadr, Twitter üzerinden bir paylaşımda bulunarak, şunları kaydetti:

"Sizinle uzlaşı içerisinde olamam. Böyle bir uzlaşı ülkenin sonu demektir. Sizin 'siyasi tıkanıklık' dediğiniz şey; sizinle pastayı paylaşmaktan daha iyidir. Hizipçiliğe dayalı uzlaşı hükümetinden de hayır gelmez."

Irak Parlamentosunda 75 sandalyesi bulunan Sadr Grubu, 63 sandalyeli Sünni çoğunluğun oluşturduğu Egemenlik Koalisyonu ve 31 sandalyeye sahip KDP ile  "Vatanı Kurtarma İttifakı" oluşturmuştu. Vatanı Kurtarma İttifakı cumhurbaşkanlığı için Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed’i aday göstermişti.

İran'a yakın Şii gruplar ise Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile hareket ediyor. KYB’nin cumhurbaşkanı adayı ise mevcut cumhurbaşkanı Berhem Salih.

Cumhurbaşkanı seçilebilmesi için bir adayın parlamentonun üçte ikisinin oyunu alması gerekiyor.

Irak'ta 10 Ekim 2021'de yapılan genel seçimlerin üzerinden 5 ayı aşkın bir süre geçmesine rağmen hala bir hükümet de kurulamadı.