Kazımi'den İran'a Haşdi Şabi uyarısı

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, Haşdi Şabi milislerine ilişkin İran’ı sert bir dille uyardı.

Kazımi'den İran'a Haşdi Şabi uyarısı

Malpera Sky News Irak’ta üst düzey iki kaynağa dayandırdığı haberine göre, Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, İran’a gönderdiği bir mesajda kendisine bağlı Haşdi Şabi  milisleri feshetmesini istediği bildirildi.  

İki üst düzey kaynak, Kazımi, şahsına yönelik açıktan tehdit eden grupların İran’ın desteklediği gruplar olduğunu kaydettiğini söyledi.  

Mustafa Kazımi’nin İran’a gönderdiği mesajın Irak-ABD arasındaki stratejik diyalog öncesi ortaya çıkması dikkat çekti.

Herwekî Sky News, başbakan Mustafa Kazımi’nin İran’da hangi makama bu mesajı gönderdiğinin netlik kazanmadığını ancak bir hafta önce Bağdat’ı ziyaret eden Kiran Devrim Muhafızları Kudüs Güçleri Komutanı İsmail Kaani’ye verilmiş olabileceği ihtimali üzerinde durulduğunu kaydetti.

Ne olmuştu?

Irak’ın başkenti Bağdat’ta  geçtiğimiz ay sokağa çıkan silahlı Şii milisler, gövde gösterisi şeklinde Başbakan Mustafa Kazımi’yi tehdit etmişti.

Kazimi’nin resminin üzerinde ayakkabı izi ve makas işaretleri ile “Kulağını kesmenin zamanı geldi” sloganları yazılı posterlerini taşıyarak tehditlerde bulunan “Raballah” adlı Şii milis grubu, şehir merkezinde büyük çaplı bir konvoyla gövde gösterisi yaptı.

Ellerinde silah ve roketlerle bir bildiri okuyan milisler Kazimi’den; bütçenin yasa tasarısının kabul edilmesi, dolar kurunun eski seviyeye çekilmesi ve Kürdistan Bölgesi bütçe payının gönderilmemesi gibi taleplerde bulundular.

Irak Başbakanı Mustafa Kazimi, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Halkın güvenlik güçleri ve orduya yasa dışı hareket edenler nedeniyle zedelenen güvenini yeniden kazanmak için sessizce çalıştık. Ülkenin absürt maceraya sürüklenmemesi için sükunet çağrısı yaptık. Ancak gerektiğinde karşı karşıya gelmeye hazırız" uyarısında bulundu.

İran’a yakın Şii milis güçlerden Asayib Ehlihak Hareketi’ne bağlı silahlı unsurlar, ABD Büyükelçiliğine saldırdıkları gerekçesiyle gözaltına alınanların serbest bırakılması için Kazımi hükümetine 48 saat süre verdi.