Sancar: HDP’nin ittifak arayışı olmadığını açıkça ilan ediyoruz

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Tutum belgemiz Türkiye’nin deklarasyonudur. İttifak arayışımız yoktur” dedi.

Sancar: HDP’nin ittifak arayışı olmadığını açıkça ilan ediyoruz

Mithat Sancar, partisinin meclis grup toplantısında konuştu. HDP’ye açılan kapatma davasına dikkati çeken Sancar, “HDP’nin bir fikriyat bir hareket bir değişim gücü olduğunu bilmeyenler kapatma davası açarak, kumpas davaları ile bizleri yıldıracaklarını sanarak baskı ve zor politikalarını artırarak; bizleri yolumuzdan almaya çalışıyorlar ama nafile” dedi.

“HDP kurucu kudrete sahiptir”

Geçen hafta ilan ettikleri tutum belgesine yeniden değinen Sancar, şöyle devam etti:

“Çünkü HDP, içinden çıkmıştır. Halk ile birliktedir. Ona karşı yapılan hesaplar ancak halk kabul ederse tutar ama ortaya koyduk ki halkın bu hesaplara en ufak bir prim verdiği yok. Bütün bu hesaplar halktan dönüyor. HDP halktan aldığı bu güçle, inançla, sorumlulukla yoluna devam ediyor. HDP bütün denklemleri değiştirecek, kurucu bir kudrete sahiptir. Bunun için ne yapmamız gerekiyorsa yapmaya hazırız. Deklarasyonumuzdaki amacımız ne birileriyle pazarlık ne de birilerine ayar verme derdidir. Herkesi demokratik ortak yaşamı birlikte kurmaya davettir. Milletvekili seçimlerinde tutumumuz demokrasi güçleriyle, ezilenlerle yürüdüğümüz mücadele birliğini büyütmektir.

Cumhurbaşkanlığı tutumumuz da açıktır. İsimler üzerinden değil deklarasyonda altını çizdiğimiz temel ilkeler çerçevesinde ve müzakere anlayışı içinde hareket etmektir. Bu ilkeler sorunları çözmek, ülkeyi birlikte yönetmek halklara onurlu bir gelecek yaratmak için yol gösteriyor. Bu ilkeler güçlü demokrasinin temellerini atmaya adaydır. Bizim çağrımız bu ilkeler ışığında müzakere ve diyalogtur. Tutum belgemiz Türkiye’nin deklarasyonudur, güçlü demokrasiye giden yolun haritasıdır.”

“Meclis Kürt sorununda inkar sözleriyle açıldı”

İttifak arayışımızın olmadığını bir kez daha ilan ediyoruz. Elbette siyasi muhalefetle seçim güvenliğinden geçiş sürecine, demokrasinin yerelliğinden güçlü inşasına, barışa ulaşana kadar her alanda konuşarak, müzakere ederek yol yürüme amacındayız.

Meclis aynı zamanda Kürt sorununda inkar sözleriyle açıldı. Bu ülkenin en önemli sorunlarından birinin Kürt sorunu olduğunu söylüyoruz. Aslında bunu herkes biliyor ama iktidarın başı, AKP'nin Genel Başkanı, sorunu inkar ederek konuşmasını yaptı. Ne dedi; 'Kürt sorunu denilen meseleyi hak ve özgürlüklerden, kalkınmaya kadar tüm boyutlarıyla çözdük'. Bundan 1 yıl önce Meclis kürsüsünde 'Kürt sorununu çözdük' diye bir kelime kullanmamıştı. Bu bir yılda sorun nasıl çözüldü de hiç kimsenin bundan haberi olmadı?

HDP, Türkiye'nin bütün sorunlarını çözmeye taliptir ve hazırdır. Müzakereci yaklaşımıyla en güçlü çözüm fikriyatını ortaya koyan, ortak çözüm yollarını arayan ve çözüm güçlerini buluşturmayı hedefleyen kurucu bir siyasi güçtür. Muhataptır, çözümün öznesidir. Bunu, bu deklarasyonla bir kez daha ortaya koyduğumuzu Türkiye'nin çok farklı kesimleri gördüler ve bu sese kulaklarını daha fazla kabartmaya başladılar.

Kürt sorunu çözüldüyse demokrasi ve barış için mücadele eden siyasetçileri neden rehin alıyorsunuz? Türkiye'nin 3’te birinde seçim sonuçlarını yok sayan bir anlayış Kürt sorununu çözmüş olabilir mi? Madem çözdünüz neden hala panzerler Kürt çocukları ezerek öldürüyor!

Kürtlerin onurlu mücadelesi ‘Kürt yoktur’ sözünü yutturdu. Şimdi kimse bunu demeye cesaret edemiyor. Bu sefer ‘Kürt sorunu yoktur’ demeye başladılar. Bu da kararlı duruşla çöktü. Şimdi yapılması gereken çözüm için, kalıcı barış için imkanları yaratmaktır.”