Meral Akşener ve Ali Babacan'dan ortak güçlendirilmiş parlamenter sistem mesajı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ı DEVA genel merkezinde ziyaret etti. Ziyaretin ardından Akşener ve Babacan ortak açıklama yaptı.

Meral Akşener ve Ali Babacan'dan ortak güçlendirilmiş parlamenter sistem mesajı

Görüşmede ülke sorunlarını ele aldıklarını belirten Babacan, “Bir süredir üzerinde çalıştığımız parlamenter sistem var. Güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili 6 siyasi parti çalışmalarını hazırladılar. Biz bu çalışmayı çok önemsiyoruz. Ülkemizin içinde bulunduğu bu darboğazdan çıkışın en önemli araçlarından birisinin sistem değişikliği olduğunu düşünüyoruz. Parlamenter sistemle ilgili de genel anlamda görüş alışverişinde bulunduk. Gördük ki çalışmalar birbirinden uzak çalışmalar değil” dedi.

Bundan sonra bu konu üzerinde çalışan arkadaşlarının tek bir görüş ortaya çıkarabilmek için sık sık bir araya gelecekleri bilgisini veren Babacan, “’Nasıl bir Türkiye görmek istiyoruz’ diye baktığımızda özlediğimiz tablo birbirinden farklı değil. Arkadaşlarımız 2 haftada bir toplanarak 4-5-6 ayrı sistemi en azından ilkeler bazından tek bir sistem haline getirebilecek miyiz diye bunun arayışında olacaklar” diye konuştu.

Çalışmalar birleştirilebilir

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de görüşmenin faydalı olduğunu ve bu görüşmeleri sıklaştırma kararı aldıklarını belirtti, parlamenter sisteme geçişle ilgili partilerin yaptığı çalışmaların birleştirilebileceğini kaydetti.

“Partinizi birinci parti yaparsanız başbakanlık sizin olur”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Akşener’in başbakanlık görevini üstlenmesi bizim açımızdan son derece değerli olur” ifadelerinin sorulması üzerine Akşener; “‘Ben cumhurbaşkanı adayı değilim’ dedim net bir şekilde. Şimdi cumhurbaşkanı adayı değilseniz nereye adaysınız, nereye yürüyorsunuz diye gazetecisiniz sorarsınız. Ben de dolayısıyla ‘başbakanlığa adayım’ dedim. Bunun anlamı nedir? Partinizi birinci parti haline (getirseniz) o zaman da başbakanlık görevi sizin olur. Yani cumhurbaşkanı adaylığı şahsi bir karar. Ben bir liderle bunu konuşmadım. Ama bu ülkenin önünü tıkayacak bir tutumun olmayacak demiştim. Sayın Kılıçdaroğlu’nun değerlendirmesine de teşekkür ediyorum” değerlendirmesini yaptı.