Sancar, iktidarın yeni anayasa teklifine karşı HDP'nin şartlarını açıkladı

Anayasa için Meclis'te bir müzakere yöntemi kabul edilirse toplumun bütün kesimlerine ulaşmanın yolları hep birlikte bulunabilir

Sancar, iktidarın yeni anayasa teklifine karşı HDP'nin şartlarını açıkladı

Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan beklenmedik bir anda "yeni anayasa" çağrısı yaptı.

Muhalefet partilerinin çoğu çağrıyı gündem değiştirme olarak yorumladı. Tüm partilerle değil, sadece MHP ile ortak bir anayasa değişikliğini isteyeceği tartışıldı. Ancak Meclis'te AKP'nin 289 ortağı MHP'nin 48 ve BBP'nin 1 milletvekili bulunuyor. Anayasa değişikliğinin Meclis'te kabul edilmesi için en az 400 milletvekilinin oyuna ihtiyaç var. Referandum için ise bu sayı en az 360 olmalı. Yani muhalefetsiz bir çözüm imkansız.

HDP'nin hukukçu kökenli Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Erdoğan'ın önerisine ve partisinin duruşuna ilişkin açıklamalar yaptı.

T24'ten Murat Sabuncu'nun sorularını yanıtlayan Sancar, "İktidar, anayasa için; hükümet sistemi, özgürlükler ve demokratik katılımla ilgili tercihlerini açıklamalı" diyor.

"Yeni bir anayasa konusunda dar hesaplarla hareket edilirse yazık olur" diyen Sancar, "HDP'nin bu konuda tavrı açıktır. Eğer amaç toplumu oyalamaksa, iktidar bu sıkışıklıktan kurtulma hesabıyla hareket ediyorsa, bir parça nefes almaya yönelik bir manevra niyeti taşıyorsa, HDP buna karşı tavrını açıkça ortaya koyar ve böyle bir oyunun parçası olmaz" vurgusu yapıyor.

"İktidar yeni anayasa derken demokratik bir anayasayı kastediyorsa, öncelikle bunun temel şartlarını gerçekleştireceğini göstermelidir" çağrısı yapan Sancar, sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Yeni anayasa konusunda söz söyleme temsiliyeti ve imkânı bulunan pek çok siyasetçi, aydın ve gazeteci bugün cezaevlerinde tutuluyorken Meclis'te de toplumda da geniş katılımlı bir tartışma yürütmek mümkün değildir. Öte yandan amaç darbe anayasasından kurtulmaksa, bir darbe rejiminden farklı olmayan bugünkü ortamın mutlaka değişmesi gerekir. Yani iktidar gerçekten "samimi" ise, siyasal partilerin ve toplumun karşısına öncelikle kapsamlı bir demokratikleşme planı ve taahhüdüyle çıkmalı, yeni bir anayasa ihtiyacına dair kendi görüş ve gerekçelerini açıkça sunmalıdır."

HDP Eş Başkanı Sancar, Erdoğan'ın böyle bir arayışta ilk açıklaması gerekenleri madde madde şöyle sıralıyor:

"Hükümet sistemi, özgürlükler düzeni, demokratik katılım ve denetim mekanizmalarıyla ilgili tercihlerini en azından ana hatlarıyla şimdiden açıklamalıdır. Yeni anayasa tartışmasının başlangıcı Meclis olmalıdır. İktidar, belirttiğimiz hususlarla ilgili bir öneri paketiyle, Meclis'te bir müzakere yöntemini kabul ederse toplumun bütün kesimlerine ulaşmanın yolları hep birlikte bulunabilir."