Savaşta 3. gün: Hava saldırıları, obüs atışları ve şiddetli çatışmalar yaşanıyor

TSK'nin "Suriye Milli Ordusu" adı altında bir araya getirilen cihatçı gruplar eşliğinde Suriye'nin kuzeyine yönelik başlattığı askeri saldırı üçüncü gününde. İki taraftan da sivil kayıp haberleriyle geçen ikinci günün ardından obüs atışlarıyla YPG hedeflerinin vurulduğu üçüncü gün bir Türk askerinin yaşamını yitirdiği haberi ile başladı.

Savaşta 3. gün: Hava saldırıları, obüs atışları ve şiddetli çatışmalar yaşanıyor

TSK'nin "Suriye Milli Ordusu" adı altında bir araya getirilen cihatçı gruplar eşliğinde Suriye'nin kuzeyine yönelik başlattığı askeri saldırı üçüncü gününde. İki taraftan da sivil kayıp haberleriyle geçen ikinci günün ardından obüs atışlarıyla YPG hedeflerinin vurulduğu üçüncü gün bir Türk askerinin yaşamını yitirdiği haberi ile başladı.

Üçüncü gün Akçakale'nin karşısındaki Serêkanîyê'de (Tel Abyad) bulunan Halk Savunma Birlikleri (YPG) hedeflerine Türkiye'de konuşlu bulunan toplardan obüs atışları yapılırken, Türk ordusuna ait savaş uçakları Girê Spî’nin doğusundaki Eyn Erûs mahallesini bombalıyor. Aynı şekilde Türk ordusu kente obüs atışları gerçekleştirmeyi de sürdürüyor

YPG üyeleri ise Serêkanîyê ilçe merkezi batısı ve doğusunda, TSK'ye ait SİHA'ların görüntü almasını ve uçakların hedeflerini vurmasını engellemek için lastik ve mazot yakıyor. Yanan lastik ve mazot nedeniyle gökyüzünde siyah bulutların oluştuğu görüldü. Ayrıca ilçenin güneybatısından da aralıklı olarak silah ve doçka sesleri geliyor.

Türk devleti ve ona bağlı çete grupları, Dêrik’in Eyn Dîwar köyünü şiddetli bir şekilde bombalarken, bölgedeki DSG savaşçıları, TSK'nin ve cihatçıların saldırı noktalarını hedef almaya başladı. Bölgede şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Menbic’in kuzeybatısındaki El Şeib köyündeki Türk devleti destekli çetelerin, kentin kuzeybatısında çok sayıda sivilin yaşadığı köylere top atışları yaptığı bildirilirken, bombalanan köylerin arasında El Siyad köyünün de olduğu bildirildi.

Serêkaniyê’ye hava saldırısı

Yoğun bir şekilde Rojava'daki YPG pozisyonlarını bombalayan Türk savaş uçakları Serêkaniyê’nin Tıl Xelef beldesini bombaladı. Saldırıda bir sivilin yaşamını yitirdiği, bir sivilin de yaralandığı ileri sürüldü ancak sivillerin kimlikleri hakkında bilgiye ulaşılamadı.

Türk ordusu ve çeteler, Serêkaniyê’nin güneydoğusundaki Um Xer köyüne saldırı girişiminde bulundu. Saldırılara karşılık veren DSG savaşçılarının çeteleri çembere alması sonucu çok sayıda çete öldürüldüğü bildirildi.

YPG’nin Azez’de TSK üssüne yaptığı havan saldırısında 5 asker yaralandı.  Saldırıda yaralanan 5 asker, Kilis Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

DSG’ye yakın kaynaklardan dün yapılan açıklamada, Derik’in Qesir Dib köyü karşısında bulunan TSK üssüne düzenlenen saldırıda 3 askerin öldüğü, 17’sinin de yaralandığı belirtildi.

ANHA'da yer alan habere göre ise Resulayn'da (Serekaniye) TSK ve cihatçı grupların Tıl Xelef beldesine sızma girişiminde bulunduğu, DSG'nin de sızma girişimine karşılık verdiği çatışmalarda 100’den fazla kişinin öldürüldüğü, 9 kişinin ise sağ yakalandığı iddia edildi. Haberde, bölgede akşam saatlerinden itibaren başlayan çatışmaların devam ettiği yazıldı. 

Serêkanîyê, Kamışlo ve Girê Spî'de sivil ölümler

Mezopotamya Ajansı’nın gün içinde yayımladığı haberlere göre saldırılarda Tel Abyad’da (Gre Spi) 4 sivil öldü, 4 sivil yaralandı. Kamışlı’da 2 çocuk yaşamını yitirdi, Resulayn’da da (Serekaniye) 1 sivil yaralandı.

Rojava’ya yönelik saldırıların ilk günündeki bombalamalarda 9 sivil hayatını kaybetti, 8 kişi de yaralandı. Rudaw, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait topçu birliklerinin Batı Kürdistan'ın Qamışlo kentinde düzenlediği bombardımanda 1 çocuğun hayatını kaybettiği, 1'i çocuk 2 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi dün yaptığı açıklamada bombardımanlar nedeniyle 13 kişinin yaralandığını aktardı.

Gözlemevi ayrıca DSG’nin 7 kaybı, 28 yaralısının olduğunu duyurdu.

MSB: Saldırıda bir asker yaşamını yitirdi

Türkiye Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Barış Pınarı Harekatı kapsamında gece boyunca icra edilen harekatlar neticesinde 277 YPG'li yaşamını yitirdiği ileri sürüldü.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada bir askerin yaşamını yitirdiği belirtildi:

“Barış Pınarı Harekat Bölgesinde 10 Ekim 2019 tarihinde PKK/YPG’li teröristlerle çıkan çatışmada bir kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, üç kahraman silah arkadaşımız ise yaralanmıştır. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah’tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Yüce Türk milletine başsağlığı ve sabır, yaralanan kahraman silah arkadaşlarımıza acil şifalar dileriz.”

Yaşamını yitiren askerin piyade sözleşmeli er Ahmet Topçu olduğu belirtildi.

Yunanistan NATO’dan daha çok gemi göndermelerini istedi

BBC Türkçe’nin haberine göre Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Tayyip Erdoğan’ın AB’ye yönelik olarak, “Kapıları açar, 3,6 milyon mülteciyi sizlere göndeririz” sözlerinin üzerine NATO’dan Ege Denizi’ndeki devriyelerin sıklığını artırmasını talep etti.

Suriye: TSK su tedarik istasyonunu vurdu

Suriye devlet televizyonu, Suriye’nin kuzeydoğusunu hedef alan TSK’nin Resulayn (Serekaniye) kentinin yakınında bulunan Aluk su tedarik istasyonunu bombardımanla devre dışı bıraktığını duyurdu.

Nusaybin Devlet Hastanesi sivillere kapatıldı

Kamışlo’nın hemen karşısında bulunan kentteki devlet hastanesi akşam saatlerinde, “saldırı olacak” gerekçesiyle sivillere kapatıldı. Söz konusu kararın ardından hastanedeki yurttaşlar başka hastanelere sevk edilirken, sivillere kapatılan devlet hastanesi, bugün sabah saatlerinde yeniden sivillere açıldı.