Selahattin Demirtaş’a 2 yıl 3 ay hapis cezası

HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a, yargılandığı bir duruşmada eski Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman’a yönelik sarfettiği sözler nedeniyle 2 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Selahattin Demirtaş’a 2 yıl 3 ay hapis cezası

Mahkeme cezayı,  "terörle mücadelede görev alan kamu görevlilerini hedef göstermek" iddiasına dayandırdı.

Demirtaş hakkında Başsavcısı Yüksel Kocaman’a “hakaret” ve “terörle mücadelede görev almış kişileri tehdit" iddialaryla açılanan davanın karar duruşması görüldü.

Tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nden  Ankara 25'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılan  Demirtaş, açılan davayı “kumpas” olarak değerlendirerek, “Yaptığım savunmalardan biri bugün huzurunuzdaki iddianamede yazılı olan Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yaptığım savunmadır. Bu savunmayı aklı başındaki hiçbir hukukçu suç olarak bana yöneltemez… Duruşmada savunmamı dinliyor, duruşmadan çıkıp kendi odasına gidip yaptığım savunmalara göre başlattığı diğer soruşturmaya yön veriyormuş meğer. AİHM 2. Dairesi benimle ilgili, ‘serbest bırakılma’ kararı verildiğinde, Erdoğan ‘karşı hamlemizi yapar işi bitiririz’ diyor. Ve aynı akşam Yüksel Kocaman da bu açıklamayı sosyal medyasında paylaşıyor” ifadelerini kullandı.

’Neden suç oluyor?’

Yüksel Kocaman’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüşmesini hatırlatan Demirtaş, “Yargı mensubu neden görüştüğünü açıklamak zorunda. Ben bunun hesabı yargı önünde sorulacak deyince neden suç oluyor?” diye konuştu.

Cezada indirime gidilmedi

Savunmanın ardından mahkeme heyeti, “tehdit” suçundan ceza verilmesine yer olmadığına karar vererek, “terörle mücadelede görev alan kamu görevlilerini hedef göstermek" iddiasıyla 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi.  Mahkeme, “işleniş biçimi ve yer zaman konusu kast ve yoğunluğu” iddiasıyla cezada indirime gitmedi.

Kasım 2016’dan beri Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demirtaş hakkında, Ankara 25’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı.