Şii lider: Irak, PKK konusunda Türkiye ile stratejik anlaşmaya hazır

Şii milis grubu Esaib-i Ehli Hak lideri Kays el Hazali, Irak’taki yeni hükumetin Türkiye ile “PKK ve su” konularında stratejik anlaşmaya hazır olduğunu söyledi. Hazali ayrıca, “Türk işgali ABD işgalinden daha tehlikelidir” yorumunu yaptı.

Şii lider: Irak, PKK konusunda Türkiye ile stratejik anlaşmaya hazır

Irak’ta Heşdi Şabi’ye bağlı bir grup üyeleri tarafından, 25 Temmuz akşamı Twitter üzerinden açılan sohbet odasına katılan Esaib-i Ehli Hak grubu lideri Kays el Hazali, gündemdeki konulara ilişkin kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

Hazali, iki saatten fazla süren sohbet esnasında, Zaho’da Iraklı sivillerin hayatını kaybettiği saldırının ardından Irak ile Türkiye arasında yaşanan gerginliğe ilişkin, “Irak’ta yeni hükumet, Türkiye ile PKK ve su sorununu çözmek için stratejik bir anlaşma imzalamaya hazırdır” dedi.

“Heşdi Şabi Irak topraklarından komşu ülkelere saldıran tüm silahlı grupları önleyebilecek güçtedir” diyen Şii lider, “Şimdiki Türk işgali ABD işgalinden daha tehlikelidir” ifadelerini kullandı.

Başbakan adayı meselesi

Şii Koordinasyon Çerçevesi’nin ortak adayı Muhammed Şiya es-Sudani’nin belirlenmesi hakkındaki süreci değerlendiren Kays el Hazali, “Çok olumlu bir atmosferde geçti toplantımız. Sudani toplantı salonuna gelmeden önce oy çoğunluğu ile seçtik. Seyid Ammar Hekim ve Hacı Hadi Amiri kardeşler adaylıktan çekilerek süreci kolaylaştırdı. Bedir Hareketi adayı Kasım Araci de çekilmişti zaten” diye belirtti.

Kürtlerin cumhurbaşkanı adayı

Seçimlerden sonra yeni hükumetin kurulması için öngörülen sürecin fazlası ile aşıldığını belirten Hazali, “Evet, yasal süreci aştık. Fakat Allah’a şükürler olsun ki cumhurbaşkanı adayı belirlenmeden biz başbakan adayımızı belirledik. Kimse artık ‘biz Koordisnayon Çerçevesi’nin adayını bekliyoruz’ diyemez. Şimdi top Kürt kardeşlerimizin sahasında. Bir an önce onlar da adayları hakkında karar verirler” yorumunu yaptı.

Hazali, “Bu hafta Çarşamba günü cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılmasını istiyorduk ancak Kürt kardeşlerimize ortak aday üzerinde anlaşmaları için zaman tanıdık. Ancak ortak anlaşma olmaz ise bu mesele seçim ile çözülür” şeklinde konuştu.

YNK’nin adayına destek

“Seçim olursa Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (YNK) adayını (Berhem Salih) destekler misiniz?” şeklindeki soruya Hazali, “Biz YNK’li kardeşlerimize borçluyuz. Onlar ilk andan beri bu süreçte yanımızda yer aldılar. Ahlaki sorumluluk ve vefa gereği onların belirleyeceği adaya oy vereceğiz” yanıtını verdi.

İran’a yakınlığı ile bilinen milis grubunun lideri, Tahran’ın “başbakan adayına ilişkin tavrı” hakkında, “İranlılar bize, ‘kimi belirlerseniz destekleriz’ dediler” ifadesini kullandı.

Sadr’ın çekilmesi

Mukteda es-Sadr’ın siyasi süreçten çekilme kararı karşısında “şok olduklarını” belirten Esaib-i Ehli Hak lideri Kays el Hazali, “Her ne kadar hükumet kurma sürecinden çekildiklerini açıklamış olsalar da, yeni hükumet Seyid Mukteda es-Sadr’ın da onayına sunulmalı ve sonra karar verilmeli” yorumunu yaptı.

Mustafa Kazımi hükumetini sert sözlerle eleştiren Hazali, “Geçici hükumetin hiç bir kararı yasal değildir ve yeni hükumet tek kalemde hepsini reddedecek” diye konuştu.