Suriye’de kazanan Arabistan, kaybedenler ise Türkiye-Katar Bloğu

Suriye’de kazanan Arabistan, kaybedenler ise Türkiye-Katar Bloğu

KRD NEWS - 2011 yılından bu yana devam etmekte olan Suriye İş Savaşında önümüzdeki günlerde büyük değişiklikler yaşanacağı iddia edildi.

Lübnan’da yayın yapan El Nashra adlı internet sitesinin yazarı Mahir El Hatib’e göre, gerçekleşmesi muhtemel değişikliklerden Suudi Arabistan merkezli ittifak, Türkiye ve Katar ittifakından daha kazançlı çıkacak:

“Suriye savaşının en başından bu yana muhalefeti destekleyen iki kutup arasında nüfuz savaşlarının çıkacağı belliydi. Bu iki kutup, Suudi-BAE kutbu ve Türkiye-Katar kutbudur. İlk kutup ÖSO ve Ceyş El İslam’ın (İslam ordusu) yörüngesinde yer alan grupları destekledi. Diğer kutup da aynı İslami ideolojiye sahip grupları destekledi. Hatta şu ana kadar Ankara ve Doha, El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi’ni desteklemekle itham edilmektedirler.

Öyle görünüyor ki, iki büyük gücün Suriye’de terörle mücadeleye ve özellikle de IŞİD ve El Nusra ile savaşa odaklanılması gerektiği yönünde kanaatlerinin oluşmasıyla, Suriye’deki durum büyük değişimlerle karşı karşıya.

Kaynakların işaret ettiğine göre burada Suudi Arabistan eksenli koalisyon Türkiye-Katar ittifakına göre bu durumdan daha kazançlı çıkacak. Özellikle de ABD’nin Donald Trump’ın başa geçmesiyle beraber, Suudi eksenli koalisyonun (Suud, Mısır, BAE) Türkiye ve Katar ittifakı karşısında desteklenmesi de bunu göstermektedir.”