Suriye'ye insani yardım kamyonları geçti

Depremden ağır etkilenen Suriye'ye Cuma günü insani yardım taşıyan kamyonların geçtiği açıklandı. Türkiye'nin Şam yönetiminin kontrolündeki topraklara açılan bir sınır kapısının açılmasını değerlendirdiği bildirildi.

Suriye'ye insani yardım kamyonları geçti
Foto:AP

6 Şubat’ta meydana gelen Maraş merkezli depremden ağır şekilde etkilenen Suriye'ye, dün insani yardım taşıyan kamyonların geçtiği açıklandı. Türkiye'nin Suriye yönetiminin kontrolündeki topraklara açılan bir sınır kapısının açılmasını da değerlendirdiği bildirildi.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) tarafından yapılan açıklamada, dün insani yardım taşıyan 14 kamyonun Türkiye'den Suriye'nin kuzeyine geçtiği duyuruldu.

DW’nin aktardığına göre IOM sözcüsü Paul Dillon, "Bu konvoylar elektrikli ısıtıcılar, çadırlar, battaniyeler ve bu feci deprem sonucunda yerlerinden olanlara yardımcı olacak başka eşyalar taşıyor" diyerek yardımların İdlib'e gittiğini söyledi.

Bir sınır kapısının açılması düşünülüyor

Türkiyeli bir yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, Suriye yönetiminin kontrolündeki topraklara geçiş sağlayan bir sınır kapısının da yeniden açılmasını değerlendirdiğini, bu bağlamda Hatay ile Suriye hükümetinin kontrolündeki Lazkiye vilayetine geçişin açılabileceğini aktardı. Bu durumda deprem yardımlarının doğrudan Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kontrolü altındaki bölgelere gönderilmesi söz konusu olacak. Türkiye'nin ayrıca İdlib'e sınır geçişini de açmayı değerlendirdiği bildirildi.

Şu anda Türkiye ile Suriye'nin kuzeybatısını elinde tutan muhalifler arasında Bab el Hava'da (Cilvegözü) bir sınır geçişi açık bulunuyor. Bu geçiş Pazartesi günkü depremin ardından kısa süreliğine kapatılmış, ancak Perşembe günü yeniden açılmıştı.

Birleşmiş Milletler (BM), Cilvegözü erişimin yaklaşık 4 milyon kişi için depremden önce de insani yardım açısından bir "can simidi" görevi gördüğünü ve ihtiyaçların depremden sonra daha da büyüdüğünü ifade etti. Türkiye ile Suriye arasında dokuz noktada sınır kapısı bulunuyor.