Suudi Arabistan ve Suriye, diplomatik ilişkileri yeniden kuracak

Suriye ve Suudi Arabistan 10 yıl aranın ardından karşılıklı büyükelçiliklerini açma kararı aldı.

Suudi Arabistan ve Suriye, diplomatik ilişkileri yeniden kuracak

Reuters’in konuyla ilgili bilgi sahibi üç kaynaktan aktardığına göre, Suriye ve Suudi Arabistan, on yılı aşkın bir süredir kopuk olan diplomatik ilişkilerini yeniden başlatmak üzere karşılıklı büyükelçiliklerini açma konusunda anlaştı.

Ajansa konuşan Şam'dan bir kaynak, Riyad ile Şam arasındaki temasların, Suudi Arabistan ile Beşar Esad'ın önemli müttefiki olan İran arasındaki ilişkileri yeniden inşa etmeye yönelik anlaşmanın ardından ivme kazandığını söyledi.

Riyad ile Şam arasındaki bağların yeniden kurulması, Arap devletlerinin, 2011'de Suriye'de iç savaşın başlamasının ardından birçok Batılı ve Arap devleti tarafından dışlanan Esad'la ilişkileri normalleştirme hamlelerinde şimdiye kadarki en önemli gelişme olacak.

Reuters'e birlgi veren kaynak, iki hükümetin "Ramazan Bayramı'ndan sonra büyükelçilikleri yeniden açmaya hazırlandıklarını" söyledi.

İki ülke arasındaki ilişkilerde atılan bu adım Suudi Arabistan ile İran arasındaki ilişkilerde Çin üzerinden ılımlı rüzgarların estiği bir döneme denk geliyor.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Şubat ayında Münih'te düzenlenen güvenlik konferansında yaptığı açıklamada Arap dünyasında Suriye'yi izole etmenin işe yaramadığı ve mültecilerin geri dönüşü de dahil olmak üzere en azından insani meselelerin ele alınması için bir noktada Şam ile diyalog kurulması gerektiği konusunda görüş birliği oluşmaya başladıklarını belirtmişti.

Ardından Ferhan'ın Şam’ı ziyaret edeceği basına yansımış ancak Riyad hükümeti ziyaretle ilgili haberi yalanlamıştı.

Buna rağmen Suudi Arabistan yönetimi, geçtiğimiz günlerde Maraş merkezli depremlerden etkilenen Suriye'ye yardım göndermiş ve desteğini sürdüreceğini duyurmuştu.