TBMM Başkanı Şentop'tan HDP'li vekilin 'Kürdistan' önergesine yanıt

TBMM Başkanı Şentop'tan HDP'li vekilin 'Kürdistan' önergesine yanıt

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, cezalara neden olan ‘Kürdistan’, ‘Kürt illeri’ ve ‘Kürt coğrafyası’ gibi kelimelerin bilimsel ve tarihsel boyutunun belirlenmesi için Araştırma Komisyonu kurulması önergesine yanıt verdi. Şentop önergeyi “kaba ve yaralayıcı ifadeler bulunduğu” gerekçesiyle iade etti.

Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre önergenin devlet kütüphanelerinde bulunan kaynaklara atıf yapılarak hazırlandığını ve düzeltilecek, gözden geçirilecek bir husus olmadığını söyleyen HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, “Meclis Başkanının bizzat kendi tutumunu gözden geçirmesi gerektiğini” belirterek önergeyi değişiklik yapmadan tekrar göndereceklerini söyledi.

HDP, Van Milletvekili Murat Sarısaç eski HDP Milletvekili Osman Baydemir’in, “Kürdistan’dan gelen bir temsilci olarak bu çatının Türk ve Kürt ortak çatısı olmasını istiyorum” sözleri nedeniyle Genel Kurul’dan iki birleşim çıkarma ve para cezası almasına neden olan konuyu bir Araştırma Önergesi ile Meclis gündemine taşıdı. Sarısaç önergesinde, Kürdistan ifadesi üzerine milletvekillerinin Meclis’ten çıkarılmasına da neden olan tartışmaları hatırlatarak, “Kürdistan, Kürt illeri, Kürt coğrafyası vb.” kelimelerin araştırılıp bilimsel ve tarihsel boyutunun ortaya çıkarılarak kamuoyunun doğru bir şekilde bilgilendirilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.