Trump'tan giderayak Çavuşoğlu'ya yalanlama: ‘CAATSA çalışma grubu yok'

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yıl sonu basını bilgilendirme toplantısında, S-400 yaptırımları konusunda Türkiye ile ABD arasında teknik seviyede ortak çalışma grubu kurulacağını söylerken, 20 Ocak'ta görevi devredecek olan Trump yönetiminden yalanlama geldi.

Trump'tan giderayak Çavuşoğlu'ya yalanlama: ‘CAATSA çalışma grubu yok'

Üst düzey ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi tarafından Ahval’e yapılan açıklamada, Çavuşoğlu’nun “ortak çalışma grubu” açıklamasını yalanlarken, "CAATSA yaptırımlarıyla ilgili ya da S-400 sisteminin F-35'e yönelik tehdidi konusunu araştıracak bir çalışma grubu yok” ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, "ABD yaptırım kararından sonra, daha önce bizim teklif ettiğimiz 'ortak çalışma grubu kuralım, sorunu kendi aramızda çözmeye çalışalım' teklifi şimdi ABD tarafından geldi. Biz tabiatıyla diyalogdan yana olduğumuz için 'evet' dedik ve uzmanlar düzeyinde görüşmeler başladı" iddiasını ileri sürmüştü.

ABD Dışişleri üst düzey yetkilisi, Ahval’in sorusuna email üzerinden verdiği yanıtında, “Yaptırımların mevcut askeri-askeri işbirliği üzerindeki etkisine ilişkin rutin çalışma düzeyinde istişareler var” var derken, “Ama bu bir ortak çalışma grubu değil” vurgusu yaptı ve ekledi:

"14 Aralık'ta Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından açıklanan yaptırımların tam olarak uygulanması konusunda kararlıyız."

Çavuşoğlu, çarşamba günü yaptığı açıklamada, S-400'ler nedeniyle ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) yaptırımlarını uygulamaya başlamasını "siyasi olarak yanlış bir karar" olarak nitelendirirken, şunları kaydetmişti:

"Yaptırımın hafif ya da ağır olması önemli değil, her şeyden önce siyasi ve hukuki olarak yanlış bir karar. Egemenlik haklarımıza saldırıdır."

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın bile bu yaptırımları "yanlış" olarak değerlendirdiğini savunan Çavuşoğlu, bunun "müttefikliğe sığmayacağını" kaydetmişti.

ABD ile ilişkilerde S-400'lerin hep gündemde olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "ABD yaptırım kararından sonra, daha önce bizim teklif ettiğimiz 'ortak çalışma grubu kuralım, sorunu kendi aramızda çözmeye çalışalım' teklifi şimdi ABD tarafından geldi. Biz tabiatıyla diyalogdan yana olduğumuz için 'evet' dedik ve uzmanlar düzeyinde görüşmeler başladı" demişti. 

ABD ile ilişkilere dair değerlendirmelerde bulunan Bakan Çavuşoğlu, S-400'ler nedeniyle ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) yaptırımlarınıuygulamaya başlamasını "siyasi olarak yanlış bir karar" olarak nitelendirdi. Çavuşoğlu, "Yaptırımın hafif ya da ağır olması önemli değil, her şeyden önce siyasi ve hukuki olarak yanlış bir karar. Egemenlik haklarımıza saldırıdır" dedi. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın bile bu yaptırımları "yanlış" olarak değerlendirdiğini belirten Çavuşoğlu, bunun "müttefikliğe sığmayacağını" söyledi. 

ABD ile ilişkilerde S-400'lerin hep gündemde olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "ABD yaptırım kararından sonra, daha önce bizim teklif ettiğimiz 'ortak çalışma grubu kuralım, sorunu kendi aramızda çözmeye çalışalım' teklifi şimdi ABD tarafından geldi. Biz tabiatıyla diyalogdan yana olduğumuz için 'evet' dedik ve uzmanlar düzeyinde görüşmeler başladı" dedi. 

Bakan Çavuşoğlu, toplantının kapalı bölümünde ise, "ABD ile S-400 konusunda Ortak Çalışma Grubu kurulmadı. Teknik görüşmeler var" derken, "Türkiye ile ABD makamları arasında yaptırımlar konusunda teknik seviyede bir Çalışma Grubu kurulacağını" ileri sürmüştü.

ABD, yaptırımları sona erdirmek için Ankara'ya tek bir şart sunmuştu. Bu şarta göre S-400'lerin Türkiye'den çıkartılması gerekiyor.

Ahval