Türkiye ile YPG arasında anlaşma: Ayrıntılar görüşülüyor

Donald Trump yönetiminin Suriye konusundaki en kıdemli yetkilisi, Suriye-Türkiye sınırında bir Güvenlik Bölge oluşumu için ABD’nin “genel” bir anlaşmaya sahip olduğunu, ancak bu anlaşmanın Avrupalı ülkeleri kapsamadığını dile getirdi.

Türkiye ile YPG arasında anlaşma: Ayrıntılar görüşülüyor

Donald Trump yönetiminin Suriye konusundaki en kıdemli yetkilisi olan Jeffrey, Suriye-Türkiye sınırında bir Güvenlik Bölge oluşumu konusunda ABD’nin Türkiye ile DSG arasında “genel” bir anlaşmayı oluşturduğunu, ancak bu anlaşmanın Avrupalı ülkeleri kapsamadığını dile getirdi.

ABD’nin Suriye özel temsilcisi Jim Jeffrey, Türkiye ile ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin (DSG) Kürt güçlerinin geri çekilmesini ve Suriye’nin kuzeyinde bir Güvenli Bölge oluşturulmasını içeren bir anlaşmayı kabul ettiklerini dile getirdi.

Al Monitor’a konuşan Jeffrey Avrupalı müttefiklerinin bu anlaşmanın bir parçası olmayacaklarını ve ABD'nin Suriye'de asker bulundurmayı sürdüreceğini vurguladı.

“Avrupalılar için bu alanda bir rol, talep veya anlaşma yok” şeklinde konuşan Jeffrey, “Bu aralık ayında gerçekleşen bir şeydi. Herhangi bir anlaşmanın bir parçası değil. Tartışılmadı bile” ifadelerini kullandı.

ABD, aylarca İngiltere ve Fransa’nın birliklerini, önerilen Güvenli Bölge’ye yerleştirmeleri için ikna etmeye çalıştı, ancak Avrupalılar bunu kabul etmediler. Güvenli Bölge Suriye’nin Kürt Halk Savunma Birlikleri (YPG) ile Türkiye arasında tampon bir bölge vazifesi görecek.

Washington’daki düşünce kuruluşlarından biri olan Orta Doğu Enstitüsü’nde Salı günü konuşan Jeffrey, Türkiye ve DSG’nin “geri çekilme ve Güvenli Bölge konusunda genel olarak bir anlaşma yaptığını” söyledi ve ülkesinin bu görüşmeleri “gerçek bir şans.” olarak değerlendirdiğine vurguda bulundu.

Barack Obama yönetimi esnasında ABD’nin Türkiye büyükelçisi olarak görev yapan Jeffrey anlaşmanın neticelenmesi için birkaç nokta kaldığını dile getirdi ve bu noktaları şöyle sıraladı:

YPG'nin çekilmesi istenen bölgenin belirlenmesi.
ABD tarafından IŞİD karşıtı mücadele için sağlanan silahların durumunun kararlaştırılması.
Güvenli Bölge’deki yönetiminin netleşmesi.

Türkiye, Güvenli Bölge’nin tam kontrolünde ısrarcı. Savunma Bakanı Hulusi Akar, YPG'yi anlaşmanın bir parçası olarak Türkiye sınırının en az 20 mil güneyinde kalmaya ve Pentagon tarafından sağlanan ağır silahları iade etmeye çağırdı. 

“Türkiye ile Suriye sınırındaki meşru güvenlik kaygılarını ele almak amacıyla Türkiye ile güvenlik mekanizması hakkında yoğun tartışmalara devam ettiklerini” dile getiren Pentagon sözcüsü Sean Robertson," ABD ile Türkiye arasındaki ikili görüşmeler çerçevesinde bugüne kadar gerçekleştirilen girişimlerin verimli olduğunu vurguladı.

Trump’ın Aralık ayındaki geri çekilme açıklamasına rağmen, Jeffrey Suriye’nin kuzeyinde IŞİD karşıtı kampanya için “geri çekilme zaman çizelgesi olmadığını” dile getirdi.