Türkiye Rakka Oerasyonunda Yer Alacak mı?
Uzmanlar, ''Türkiye Rakka operasyonunda yok gibi''
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın Ankara'da yapacağı temaslar sırasında ele alınacak en önemli gündem maddelerinden birinin IŞİD'in elindeki Rakka'ya yönelik askeri harekat olması beklenirken, uzmanlar "Türkiye Rakka operasyonunda yok gibi” görüşünde birleşiyor.
Washington'da düzenlenen bir telekonferansta soruları cevaplayan üst-düzey Amerikalı yetkililer, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) sahada etkili bir güç olduğunu ve onlara destek vermeye devam edeceklerini ifade ettiler. SDG güçleri halen Rakka'ya düzenlenecek operasyonunun kuşatma aşamasını yaşama geçiriyor.
Farklı yaklaşımlar
Ankara, SDG içinde yer alan Kürt PYD/YPG kuvvetlerini terörist olarak niteliyor. Washington ise, PKK bağlantılı bu Kürt güçleri IŞİD'e karşı savaşta "müttefik” olarak değerlendiriyor. ABD tarafından desteklenen SDG, son olarak, Rakka'nın yaklaşık 45 kilometre yakınındaki Tabka Hava Üssü'nü IŞİD'den geri aldı. Böylece, IŞİD'in sözde başkenti Rakka'nın kuşatılmasında tamamen yeni bir aşamaya gelindi.
Rex Tillerson, yarın Ankara'da, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dahil bir dizi üst-düzeyli yetkiliyle biraraya gelecek.
'Opsiyonlar bitmedi'
Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) uzmanı Oytun Orhan, Amerika'nın Sesi'ne yaptığı açıklamada, son gelişmeleri yorumlarkan, "ABD, YPG ile işbirliğini sürdürecek gibi görünüyor. Türkiye'nin Rakka'nın fiilen IŞİD'den alınması operayonunda yer alması neredeyse imkansıza yakın” dedi. Orhan, ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde bir nüfuz alanı oluşturmak istediğini ve bunu Kürt YPG güçleri ile başarabileceğini düşündüğünü belirtti. Ancak, Oytun Orhan, Fırat Kalkanı Operasyonu'nun Türkiye'nin bir aktör olarak bölgede kalmasını sağladığına da dikkat çekti. Orhan, "Opsiyonlar bitmedi. Fırat Kalkanı Operasyonu aktif olma imkanını sunuyor. Orta ve uzun vadede kullanılabilir bir araç olabilir. Türkiye bu şekilde yaklaşacaktır diye düşünüyorum” dedi.
Denklemde yok
Washington'daki Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi'nin (CSIS) Türkiye Programı Direktörü Bülent Alirıza, "Türkiye Rakka denkleminde yok” dedi. Amerika'nın Sesi'ne yaptığı açıklamada, Alirıza, Rakka konusunun Türk ve ABD yetkilileri arasında defalarca konuşulduğunun altını çizdi, ancak Washington'un Rakka operasyonunda Türkiye'nin yer almasına sıcak bakmadığını kaydetti. Alirıza, Ankara'dan yapılan konuyla ilgili açıklamaları ise "iç tüketime yönelikler” diyerek tanımladı.
'Referandumu bekler'
Washington Enstitüsü'nden (TWI) Soner Çağaptay, Rakka için 10-12 bin kişiye ulaşan bir kuvvete gerek bulunduğunu ve YPG'nin bu güce sahip olduğunu ifade etti. Çağaptay, Washington'un, Rakka operasyonu için Türkiye'deki 16 Nisan referandum oylamasının yapılmasını bekleyeceğine inandığını da söyledi.
Washington'daki Ortadoğu Enstitüsü'nden (MEI) Gönül Tol ise, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın net davranmadığını söyledi. Gönül Tol, "Pentagon yetkilileri, Türkiye'yi Rakka operasyonunda görmek istemiyor. Onlar açık ve net. Ankara ise müzakelerin sürdüğünü söyliyor. Durum tam belirgin değil gibi” diye konuştu.
Amerikan Girişim Enstitüsüinden Ortadoğu (AEI) uzmanı Michael Rubin, Amerika'nın Sesi'ne yaptığı açıklamada, Washington'da Türkiye'ye yönelik bir güvensizlik olduğunu ileri sürdü. Rubin, "Pentagon kesinlikle SDF/YPG ile hareket etmek istiyor. Onlar etkili savaşçılar” dedi.
Üst-düzeyli ABD yetkilileri, son olarak, Tillerson'ın Ankara ziyareti sırasında, Türkiye ile sadece Rakka'yı kuşatma sürecini değil aynı zamanda operasyon sonrasında neler olacağına ilişkinkonuların da ele alınacağını belirtmişlerdi. Bu yetkililer, Türkiye'nin SDG ile ilgili hassasiyetlerini dikkate aldıklarını da ifade etmişlerdi.
IŞİD, 13 Ocak 2014 günü Rakka'yı tamamen ele geçirmiş ve İslam Devleti'nin başkenti ilan etmişti.
Amerika'nın Sesi