'Türkiye'nin operasyon sinyali verdiği Tel Rıfat rejim güçlerinin kontrolünde'

Türkiye’nin operasyon tehdidinin artması üzerine Suriye ordusunun Tel Rıfat bölgesine takviye güç gönderdiği bildiriliyor. Bölgedeki kaynaklar Tel Rıfat'ın rejimin kontrolünde olduğunu söylüyorlar.

'Türkiye'nin operasyon sinyali verdiği Tel Rıfat rejim güçlerinin kontrolünde'
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrolündeki Suriye’nin kuzeyi ve Rojava’ya yönelik operasyon sinyali verdi. Erdoğan, öncelikle Tel Rıfat ve Minbiç’e yönelik operasyon düzenleneceğini açıkladı.
 
Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) tarafından yayınlanan videolarda, Suriye rejiminin Tel Rıfat bölgesine çok sayıda güç gönderdiği görülüyor. Ancak söz konusu görüntüler henüz rejim tarafından resmi olarak doğrulanmadı.
 
Rûdaw Radyo’da Çavê Sêyem (Üçüncü göz) programına katılan Halep’in kuzeyindeki Şehba ilçesinden Efrin İnsan Hakları Örgütü Sözcüsü İbrahim Şexo, rejimin ağır silahlar, zırhlı araç ve askerlerden oluşan çok sayıda konvoyu Tel Rıfat ile çevresine yerleştirdiğini söyledi.
 
Şexo, Tıl Rıfat ve çevre köylerinin, yine Şahba’nın bir kısmının şu an hem askeri hem de idari olarak Suriye rejimi tarafından kontrol edildiğini söyledi.
 
Söz konusu her iki bölgede nüfusun büyük çoğunluğunun Arap olduğunu ve çok az sayıda Kürt yaşadığını belirten Şexo, Suriye rejim güçlerinin bölgeyi idare etmeye başladığını belirterek, “Tel Rıfat’ta dikkat çeken şey Kürtlerin burada asli unsur olmadıklarıdır. Kürtlere ait ne bir bayrak ne bir kurum bulunmuyor” dedi.
 
Şexo şuana kadar da Suriye devletine ait resmi kurumların ve bazı yerlerde Rus askerlerin bulunduğunu sözlerine ekledi. 
 
Gazeteci Ali Newmir ise Rusya’nın Türkiye’nin başka bölgelere girmesine müsaade etmeyeceği yorumunda bulundu. Newmir bu operasyona İran'ın da karşı olduğunu söyledi. 
 
Suriye'nin Ruslar için stratejik bir öneme sahip olduğunu kaydeden Kürt gazeteci, "Ruslar stratejisini değiştirmesi ve bir çok yeri Türklere bırakması mümkün görünmüyor" dedi. 
 
Öte yandan yerel kaynaklar, Türkiye destekli SMO’ye bağlı güçler operasyon hazırlıklarını tamamladıkları ve TSK’dan talimat beklediklerini aktarıyor. / Rudaw