Uluslararası Af Örgütü'nden Rojava raporu

Uluslararası Af Örgütü'nden Rojava raporu

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty) yılık raporunda, Türkiye’nin 9 Ekim’de Rojava’nın Sere Kaniyê ve Gire Spi kentlerine yönelik operasyonunda 180 sivilin yaşamını yitirdiğine yer verdi.

Uluslararası Af Örgütü, Rojava’da insan hakları ihlallerine ilişkin raporunu yayınladı.

Raporda Türkiye’nin, Sere Kaniye ve Gire Spi kentlerine yönelik operasyonunda 180 sivilin yaşamını yitirdiği belirtildi

Uluslararası Af Örgütü raporunda radikal grupların kamu alanları, okullar, ekmek fırınları ve sivil yerleşim yerlerine de hedef gözetmeksizin saldırılar gerçekleştirdiği kaydedildi.

Raporun “Kaçırmalar ve yargısız infaz olayları” başlıklı bölümünde ise Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrîn Xelef’in, Ehrar El Şarkiye mensupları tarafından M-4 otoyolunda katledildiğine yer verildi.

Raporda Türkiye’nin 18 Mart2018 tarihinde “Özgür Suriye Ordusu (ÖSO)” ile birlilte denetimine aldığı Efrin’de de selefi gruplara yetki verilerek, sivillerin evlerine geçmesinin engellediği, sivillere ait evlere el konulduğu ve kimi evlerin askeri üs olarak kullandığı belirtildi. 

Uluslarası Af Örgütü, Birleşmiş Milletler’in (BM) Araştırma Komitesi’nin verilerini de doğrulayarak, Efrin’de sivillerin evlerine dönmek için selefi gruplara yüklü ödemeler yaptığını, sivillerin fidye için kaçırıldığı, evlerini ve mallarını geri isteyen sivillerin farklı gerekçelerle kaçırıldığına yer verdi.