‘YBŞ Şengal’den çekilmeye başladı’

PKK’ye yakınlığı ile bilinen YBŞ birliklerinin Şengal kent merkezimde yerlerini Irak Federal Polisi’ne devrederek çekildiği öğrenildi.

‘YBŞ Şengal’den çekilmeye başladı’

Hanesor Meclisi Başkanı Dahil Murad, Şengal’deki tüm tarafların Erbil ile Bağdat arasında imzalanan anlaşmanın hayata geçmesi konusunda ikna olduğunu söyledi.

Şengal Kaymakamı Mehma Halil de, Şengal Direniş Birlikleri’nin (YBŞ) askeri güçlerini Şengal kent merkezinden çekerek Şengal Dağı’na kaydırdığını bildirdi.

Halil, Irak Federal Polisleri’nin YBŞ’den boşalan karakollara yerleştiğini kaydetti.  

Mehma Halil, “Fakat hala YBŞ’ye bağlı bazı savaşçılar ve bu hareketin üyeleri Şengal’de kalıyor” dedi.

PKK’ye yakınlığı ile bilinen Şengal Özerk Meclisi Eşbaşkan Yadımcısı Heso İbrahim de, baskı ile Şengal’den çıkmayacaklarını söyledi.

Rûdaw’a konuşan İbrahim, “Şengal’den çıkmamız için uygulanan bası savaş gerekçesidir. Bizi bu şekilde kendi vatanımzdan çıkaramazlar” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Ezidhan Savunma Birlikleri Komutanı Haydar Şeşo da, YBŞ’nin önce Şengal ve ardından da Sinune ve Hanesor’daki güçlerini çekeceklerini belirtti.

Erbil ile Bağdat arasında geçen Ekim ayında imzalanan anlaşma çerçevesinde Irak Federal Polisi’ne bağlı 3 tugay geçtiğimiz günlerde Şengal’e yerleşmişti.

Bağdat hükümetine bağlı bu gücün Suriye ve Irak sınırlarları üzerindeki 80 km’lik hatta yerleşmesi ve ardından tatamı Şengallilerden oluşan 2 bin 500 kişilik yerel polis gücünün oluşturulması hedefleniyor.

Şengal Anlaşması’nın detayları

Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri Ekim ayında Şengal’in yeniden inşası, idaresi ve güvenliği konusunda anlaşma imzaladı.

Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmet ve Irak Ulusal Güvenlik Müsteşar Yardımcısı Hamid Raşid Felih’in imzasını taşıyan karar metni, “Şengal’in yeniden inşası, yönetimi ve güvenliği” şeklinde üç başlıktan oluşuyor.

Şengal’de güvenlik ve istikrarın sağlanması, Şengal halkının her türlü sorununun ayasaya göre çözülmesi, göç edenlerin evlerine dönmesi ve idari ve güvenlik erklerinin yeniden örgütlendirilmesi konusunda tarafların Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert’ın da gözetiminde imzaladıkları anlaşmada şu maddeler yer alıyor:

1. Yönetim konusu:

- Şengal’e bağımsız bir kişinin kaymakam olarak seçilecek. Seçilen kişinin yasalar karşısında herhangi bir engelinin bulunmaması esas alınacak.

- Kaymakamın belirlenmesinin ardından her iki taraf arasında kurulacak ortak komisyon tarafından bölgedeki diğer idari makamlar gözden geçirilecek.

2. Güvenlik konusu:

- Yalnızca yerel polis ve Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ile Ulusal İstihbarat Servisi ilçenin güvenliğinden sorumludur ve diğer tüm silahlı güçler Şengal’den uzaklaştırılacak.

- İç güvenlik güçlerinin desteklenmesi amacıyla 2 bin 500 kişilik bir güvenlik gücü olşuturulacak. Bu güç içerisindeki görev dağılımı adil şekilde yapılacak ve kamplarda yaşayan göçzedelerin katılımı gözönünde bulundurulacak.

- Şengal ve çevresinde PKK ve ona bağlı güçlerin varlığına son verilecek. PKK’ye bağlı güçlerin bölgede herhangi bir rol üstlenmesine müsaade edilmeyecek.

3 - Yeniden inşa konusu:

- İlçesinin yeninden inşası için Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleri tarafından ortak bir komisyon kurulacak, Irak ve Kürdistan Bölgesi başbakanları ile Ninova Valisi tarafından bu komisyonun düzeyi ve amaçları bellirlenecek.

- Ayrıca, idare ve güvenlik konularında alınan kararların hayata geçirilmesini yerinde denetleyecek ortak bir komisyon oluşturulacak.

/ Rudaw