YBŞ'li komutan: Peşmerge'nin Şengal'i Kurdistan'a bağlamasına izin vermeyeceğiz

PKK'nin Şengal'deki kolu YBŞ Komutanı Seyd Hasan, Afak TV'ye yaptığı açıklamada "Kürdistan'a bağlanmak istemediklerini, onun için Peşmerge ile aralarında savaş çıktığını" söyledi. Ezidilerin, Iraklılık kimliklerini korumak için daha Kürdistan ile daha büyük savaşlar vereceğini iddia etti.

YBŞ'li komutan: Peşmerge'nin Şengal'i Kurdistan'a bağlamasına izin vermeyeceğiz

Kürtlere karşı faşist tutumu ile tanınan Eski Irak Başbakanı Nuri Maliki'te bağlı Afak TV'ye konuşan YBŞ Komutanı Seyd Hasan Şengal'de neden Kürdistan'a karşı savaştıklarını anlattı.

Konuşmasında PKK'nin Şengalde kurduğu YBŞ'yi Şii Haşdi Şabi'nin bir askeri gücü olarak tanımlayan Komutan Seyd Hasan "PKK'nin Ezidilik ve Iraklı kimliklerini korumak için kendilerini eğittiğini" açıkladı.

Şii Haşdi Şabi askeri gücü İranlı General Kasım Süleymani tarafından Irak'ta kuruldu. İran'ı güvenceye almak için Şii Hilali projesine giren Şengal'i Irak'a dolayısı ile İran'a bağlamak istiyor.

YBŞ Komutanı Hasan konuşmasında "Peşmerge güçleri Şengal'i Kürdistan'a bağlamak istiyor, fakat bizler Ezidi olarak kesinlikle bunu kabul etmeyeceğiz. Bunun gerçekleşmesine izin vermeyeceğiz. Şimdi ateşkes var ancak böyle devam etmeyecek, çok daha büyük savaşlar çıkacak". dedi.

Söz konusu YBŞ (PKK) komutanı Kürdistan'a karşı Irak Hükümeti'nden destek istedi. YBŞ'nin sabah saat 06:30'da her zamanki yerinde nöbet ttutan Kürdistan Peşmerge Gücü'ne karşı başlattığı saldırı, Başkan Barzani'nin Avrupa ülkeleri ve Türkiye ile gerçekleştirdiği bağımsızlık görüşmeleri sonrasına denk geldi.

Bu saldırı Kürdistan bayrağının Avrupa ve Türkiye semalarında dalgalandırılması münasebetiyle Irak ve İran'ın bir uyarısı olarak değerlendiriliyor. Ezidilerin ezici çoğunluğu Kürdistan Hükümeti saflarına bağımsız Kürdistan için savaşıyor.

Bu gruplar tüm Ezidi Kürtleri'nin temsil etmiyor. Nitekim Ezidi mirleri ve kurumları İran ve Irak'a karşı Kürdistan'ı destekleyen açıklamalar yapmaya devam ediyor.