YNK: Bakanlar Kurulu toplantılarına katılmayacağız

YNK Sözcüsü Soran Cemal Tahir, rahatsızlıkları ve şikayetleri giderilmeyene kadar hiçbir Bakanlar Kurulu toplantısına katılmama kararı aldıklarını açıkladı.

YNK: Bakanlar Kurulu toplantılarına katılmayacağız
Bir süredir 9’uncu hükümet kabinesinin ortakları olan Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) ile Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) arasında gerginlik yaşanıyor. Gerginliğin tırmanmasının ardından KYB’li bakanlar, Bakanlar Kurulu toplantılarına katılmadı.
 
Konu hakkında Rûdaw’a konuşan YNK Sözcüsü Soran Cemal Tahir, “YNK ekibi, 9’uncu hükümet kabinesine ilişkin şikayetler ve rahatsızlıklarımız giderilmeyene kadar Kürdistan Bakanlar Kurulu toplantılarına katılmayacak” ifadelerini kullandı.
 
KDP ile sorunlarını diyalog yoluyla çözme çabası içerisinde olacaklarını dile getiren YNK Sözcüsü, “Bugün KDP Sözcüsü de diyalogdan yana olduklarını açıklamış. Artık bu sürecin nasıl sonuçlanacağını bekleyip göreceğiz” şeklinde konuştu.
 
Kubat Talabani bir süredir toplantılara katılmıyor
 
Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani iki parti arasındaki sorunlardan ötürü 26 Ekimden itibaren Bakanlar Kurulu toplantılarına iştirak etmiyordu.
YNK’den Peşmerge Bakanlığı’nda bir dönem sözcülük yapan ve şuan Kürdistan Bölgesi Mayın ile Mücadele Müdürü görevi yürüten Cebbar Mustafa ise 9 Aralık’ta Rûdaw’a yaptığı açıklamada parti olarak hükümetteki gidişattan “endişeli” olduklarını belirterek “YNK’ye ile ilişkilenme biçimleri sağlıksız ve sakat. Örneğin YNK İçişleri Bakanlığı Yardımcılığına bir kadrosunu aday gösterdi. Ancak KDP’nin Bakanı yönetim geleneğinden uzak bir tavır göstererek aday gösterdiğimiz o kişiyi kendi kafasına göre emekliye ayırdı. Bu tutum kabul edilecek gibi değil” ifadelerini kullandı.
 
KDP Sözcüsü: Diyaloğa hazırız
 
Asayiş Güçleri komutanlarından Hawkar Caf’ın Erbil’de aracına daha önceden yerleştirilen bombanın patlaması sonucu yaşamını yitirmesi ve Kürdistan Güvenlik Konseyi’nin Caf’ın ölümünden sorumlu olanlardan bazılarının Süleymaniye’deki Anti Terör Biriminde görevli olduğunu açıklaması ardından KDP ve YNK arasında başlayan gerginlik devam ediyor.
 
Konu hakkında Rûdaw’a konuşan  KDP Sözcüsü Mahmud Muhammed yaşanan sorunların çözümü konusunda diyaloğa hazır olduklarını belirterek, “Bu dönemde partimizin kongresi ve bazı değişiklikler ile meşgul olduğumuz için YNK ile ilişkilerimizi yeniden düzenleme konusunda acele etmedik” dedi.
 
YNK’li yetkililerden bazıları Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani ve bazı bakanların Bakanlar Kurulu toplantılarını boykot etmesinden endişeli olduklarını belirtiyorlar.
 
Bu konuda ise KDP Sözcüsü “Çalışma biçimine ilişkin şikayetler konusunu toplantılarda ve iki tarafın katılımıyla masada birlikte çözüm bulmalıyız” ifadelerini kullandı.
 
Mahmud Muhammed, KDP olarak YNK ile yaşanan sorunların çözümü için görüşmeye açık olduklarını, ancak müzakere için bir tarih belirlenmediğini sözlerine ekledi.
 
KDP Sözcüsü, tüm siyasi taraflar arası sorunlar ile yüzleşmenin, yine çözümün geliştirildiği adresin Kürdistan Bölgesi Başkanlığı olması gerektiğini belirterek, “Kürdistan Bölgesi Başkanlığı siyasi partilerin toplanacağı bir çatı görevi görmeli. Daha önce partiler arası toplantılar gerçekleşti ve olumlu sonuçları olduğunu gördük. Bu dönemde de yeniden Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’nın inisiyatif alması olumlu sonuç verebilir” dedi.
/ Rudaw