YPG'li Komutan: İran, IŞİD'den daha tehlikeli. Petrol zengini Deyrezzor, Rakka'dan daha önemli"

YPG'li Komutan: İran, IŞİD'den daha tehlikeli. Petrol zengini Deyrezzor, Rakka'dan daha önemli"

KRD News-Rojava Asayiş Genel Komutanı Ciwan İbrahim, Suriye’de artan İran etkisinin IŞİD’den daha tehlikeli olduğunu ve Deyrezzor bölgesinin Rakka'dan daha önemli olduğunusöyledi.

Arap medyasına demeç veren Rojava Asayiş Genel Komutanı Ciwan İbrahim, İran’ın Suriye üzerindeki artan etkisinin IŞİD’den daha tehlikeli olduğunu belirterek; artan İran etkisinin Suriye Alevileri ve Rejim Ordusuna sadık askerleri de tedirgin ettiği iddiasında bulundu.

İranlı General kasım Süleymani’yi “tehlikeli” olarak tanımlayan İbrahim, İran’ın artan etkisine ilişkin "Bu proje ile ilgili sorun. Bölgesel ve uluslararası boyutlara sahip olması ve bölgeyi kontrol etmeyi amaçlayan dikkatli bir projedir." Dedi.

İran Yayılmacılığı Esad Yönetimi ve Rusya'yı da Tedirgin Ediyor

İran’ın yayılmacılığının herkesi tedirgin ettiğini belirten Ciwan İbrahim, bu tedirginliğin yansımalarını Suriye yönetimi ve Esad’a sadık Rejim ordusu subaylarında da gözlemlendiğini iddia etti. "İran projesinin tehlikesi, Suriye kimliğini ortadan kaldırması yatıyor." diyerek artan İran etkisinin sonucuna işaret eden İbrahim, devamla " İranlılar ile Suriye Alevileri arasında iktidarda keskin bir anlaşmazlık var ve eminim ki Suriye'deki durum sakinleştiğinde Aleviler ve İranlılar arasında farklılıklar ortaya çıkacak "dedi.

Suriye’de İran’ın rolünden Rusya’nın da endişelendiğini belirten Ciwan, "Üst düzey dini liderlik seviyesindeki farklılıklar var. Ancak Suriye’deki mevcut koşullar nedeniyle bu anlaşmazlık şu an için yüzeye çıkmış durumda değil. Rejimin Alevi subayları, İran'ın rolünden hoşnut değil. Hatta Rusya bile İran ile çatışma halinde. "dedi.

Deyrezzor Bölgesi, Rakka'dan Daha Önemli

Arap medyasına verdiği demeçte Rakka Kuşatması ve IŞİD ile savaşa da özel bir pasaj açan Rojava Asayiş Güçleri Genel Komutanı Ciwan İbrahim, şu an Deyrezzor Bölgesinin Rakka’dan daha önemli olduğunu söyledi.

Deyrezzor bölgesinin stratejik önemi, doğal kaynakları ve ekonomik öneminin ABD tarafından bilndiğini ve bu doğrultuda çalışma yapılacağını belirten İbrahim, "Gerçek savaş Deyrezzor’da olacak. Bu alan petrol ve doğal kaynaklar bakımından zengin. Suriye'nin Irak'taki geçidi ve Suriye El-Cezire Bölgesi'ndeki Araplar ve Kürtler arasındaki bağlantı. Aynı zamanda Irak ve Suriye arasındaki Sünnilerin kapısı. Şu anda en önemli alanlardan biri ve ABD'nin anlayacağı ve üzerinde çalıştığı şey bu "dedi.