Zelenskiy′den NATO itirafı: Gerçekleri kabul etmek gerekiyor!

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ülkesinin NATO üyesi olamayacağını anlaması gerektiğini söyledi ve ayrı güvenlik garantisi istedi.

Zelenskiy′den NATO itirafı: Gerçekleri kabul etmek gerekiyor!

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, bugün İngiltere Başbakanı Boris Johnson ev sahipliğinde düzenlenen, Kuzey Avrupa ve Baltık ülkeleri liderlerinin katıldığı Ortak Sefer Gücü (JEF) zirvesine video konferans aracılığıyla katıldı.

DW Türkçe'de yer alan habere göre, Zelenskiy toplantıda, "Ukrayna NATO üyesi değil. Bunu anlıyoruz. Yıllardır kapıların açık olduğunu duyuyoruz, ama aynı zamanda İttifak'a katılamayacağımızı da. Bu bir gerçek ve bu gerçeğin kabul edilmesi gerekiyor" diye konuştu.

"Açık kapılardan giremiyorsak, yapabileceğimiz, bize yardım edecek, bizi koruyacak partnerlerle iş birliği yapmamız" diyen Zelenskiy, ayrıca güvenlik garantisi istediklerinin de altını çizdi.

Rusya, Ukrayna'ya yönelik "askeri operasyon" düzenlemesinin gerekçeleri arasında Kiev'in NATO'ya üye olmak istemesini göstermişti. NATO'nun doğuya doğru genişleme planlarını tehdit olarak algılayan Rusya, Ukrayna'nın tarafsız bir statüye sahip olmasını talep ediyor.

Ukrayna, Rusya'nın talep ettiği tarafsız ülke statüsünü kabul etmek için Türkiye ve ABD'nin garantör ülkeler olabileceğini duyurmuş, konu geçen hafta Antalya'da Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ukraynalı mevkidaşı Dimitro Kuleba'nın yaptığı görüşmede de gündeme gelmişti. Çavuşoğlu, konuyla ilgili bir soruya "Ukrayna'nın bazı ülkelerin garantör olarak burada olmasını istediğini biliyorsunuz. Bunlardan biri de Türkiye'dir" yanıtını vermişti.

DAHA FAZLA SİLAH GÖNDERİLMESİNİ İSTEDİ

Zelenskiy yaptığı konuşmada, Avrupa'nın kendi güvenliğini sağlaması için Ukrayna'ya yardım etmesi gerektiğini belirterek, bunun için de Ukrayna'ya daha fazla silah gönderilmesini talep etti.

Zelenskiy "Hepimiz Rusya'nın hedefindeyiz ve eğer Ukrayna direnemezse, her şey Avrupa'nın aleyhine sonuçlanacak, bu nedenle bize yardım ederek, kendinize yardım etmenizi talep ediyorum. Nasıl silahlara ihtiyacımız olduğunu biliyorsunuz… Sizin desteğiniz olmadan durum daha zor olurdu, çok minnettarım ama daha fazlasına ihtiyacımız olduğunu da söylemeliyim" dedi.