Zilan’da baraj suları çekildi, insan kemikleri kıyıya vurdu

Van’ın Erciş ilçesi Zilan Çayı üzerinde inşa edilen Koçköprü Barajında su seviyesi düşünce insan kemiklerinin kıyıya vurduğu ileri sürüldü.

Zilan’da baraj suları çekildi, insan kemikleri kıyıya vurdu

Ajans 65'te yer alan habere göre Van Çevre, Tarihi Eserleri Koruma Araştırma ve Geliştirme Derneği (ÇEV-DER) Başkanı Ali Kalçık, barajların, bölgede yaşanan katliamlardan geriye kalan delillerin yok edilmesi amacıyla inşa edildiğini ifade ederek, “Görünen manzara yıllardır söylemeye çalıştığımızı kanıtlıyor” dedi.

Savcılık araştırma yapmalı

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi Başkanı Mehmet Karataş bianet’e yaptığı açıklamada, kendilerine henüz bu konuyla ilgili bir başvuru olmadığını söyledi.

Karataş, “Kemiklerin insan veya başka canlılara it olup olmadığına dair savcılıkta bir çalışma yürütülmeli ve kemikler incelemeye tabi tutulmalı. Orada soykırım gerçekleştiği doğrudur ama bu konuyla ilgili ayrıntılı çalışma yapılmalı ve maddi gerçek ortaya çıkarılmalı” dedi.

Önce baraj, ardından HES

İl merkezine 120 ilçeye ise on kilometre uzaklıkta bulunan baraj, Zilan’ın akarsularından besleniyor. Koçköprü Barajı 1978-1992 eski Ağaçören köyü üzerinde inşa edildi. Barajın hemen üst tarafında bulunan ve 2020 yılında faaliyete geçen Hidro Elektrik Santrali’nin (HES) suları tutmasıyla birlikte barajda su seviyesi azaldı.
 
44 köy boşaltıldı
 
Ortaya çıkan insan kemiklerinin bölgede Temmuz 1930 tarihinde bölgede yaşanan katliamla alakalı olabileceğine dikkat çeken Kalçık, Ajans 65’e yaptığı açıklamada, bu katliamın üzerinin kapatılması için bölgede barajların inşa edildiğine dikkat çekti:
 
“Zilan deyince iki konu önem kazanıyor. Birinci konu Temmuz 1930 da 15 bin Kürt katledildi. 44 köy boşaltılarak bir insansızlaştırma yaşandı. O günden beri orada bulunan Kürt tarihi ve Kürt kemiklerinin üzeri kapatılmaya çalışıldı.
 
“Bunun yanında bir o kadar da önemli olan Van Gölünü besleyen su kaynağımızdır.  Bu su kaynağında ise en fazla canlının üremesini sağlayan üreme alanıdır.
 
Kemikler incelensin ve kamuoyuna açıklansın
 
Zilan katliamı ile ilgili belgesel hazırlayan ve bu kapsamda araştırmalar yapan Gazeteci İdris Yılmaz da Zilan’da her taşın altında bir ağıt ve çığlık olduğunu söyledi:
 
“Bu gördüğümüz alan eski Partaş köyüdür. 1978 yılında barajın inşa edilmesi sonrasında köy yukarı kısıma taşındı. Baraj altında kalan bu insan kemikleri o köye de ait olabilir. Ancak araştırılmasında fayda vardır.
 
“Zilan’da her taşın altından bir çığlık var. Temmuz 1930 yılında burada 44 köy ateşe verilmiş bu köy sakinleri belirli alanlara toplanılarak ateşli silahlarla katledilmişti. Dönemin yarı resmi gazeteleri bölgede 15 bin insanın katledildiğini manşetlerine taşırken, farklı kaynaklar ise sayıyı çok daha yüksek olarak verdi. Bu nedenledir ki, Zilan’da her taşın altından insan kemiklerine rastlamak mümkün.
 
“Burada duyarlı STK ve devlet yetkililerine çağrımdır. Açığa çıkan bu insan kemikleri incelensin ve neticesi kamuoyu ile paylaşılsın. Buna benzer çok sayıda toplu mezar var Zilan’da, bu mezarların da açılıp insanlık onuruna yakışır şekilde defnedilsin. Bir daha bu coğrafyada bu acı olayların yaşanmaması adına bir anıt yapılsın.”