AK Parti, Barzani liderliğindeki bir bağımsız Kürdistan'a karşı değil

AK Parti, Barzani liderliğindeki bir bağımsız Kürdistan'a karşı değil

Ak Parti'ye yakınlığı ile bilinen Akşam Gazetesinde Kurtuluş Tayiz imzası ile yayınlanan bir köşe yazısında Türk Hükümetinin, Barzani liderliğindeki bir bağımsız Kürdistan'a karşı ciddi bir reaksiyon göstermeyeceği savunuldu.

Türk Hükümet temsilcileri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Bağımsızlık Referandumu' aleyhindeki açıklamalarına karşın Ak PArti hükümetinin gizli ajandasında yumuşak bir geçişi ön gördüğü iddia edildi.

Kürt siyasetini yakından tanıyan bir isim olan Kurtuluş Tayiz, "Türkiye, Barzani’nin etkin olacağı bir “Kürdistan”a o kadar da karşı değil" görüşlerini aktardığı yazısında Ankara'nın referanduma karşı olmadığını belirterek, durumu şu cümlelerle analiz etti:

"... “Bağımsızlık referandumu” hamlesiyle Barzani, Batı’nın kurmaya hazırlandığı “Kürdistan”da yerini ve iktidarını kurtarmayı arzuluyor. “Kürdistan”ı kuran güç Barzani değil; Barzani’nin derdi, “Kürdistan”ı diğer güçlere kaptırmamak.

ABD, İsrail ve İran gizlemeye bile gerek olmadan Barzani’nin altını oyuyor. Bunun farkında olan Barzani’nin bölgedeki tek dayanağı ise Türkiye. Mesud Barzani, kendi başına kararlar almaya devam ederse, Ankara’nın mevcut desteğini de kaybeder. İran destekli Celal Talabani’nin KYB’si ile Goran hareketi, kendi eliyle Kuzey Irak’a soktuğu PKK zaten pusuda bekliyor. Bu güçler, önümüzdeki günlerde işbirliği yaparak Barzani’yi daha da zorlayacaklar.

Türkiye, Barzani’nin etkin olacağı bir “Kürdistan”a o kadar da karşı değil. Ankara, bu sürecin daha kontrollü gelişmesinden yana. Irak’ın genelinde ciddi bir otorite boşluğu söz konusu; kendi bölgesi üzerinde bile egemen değilken Barzani, neyin devletini ilan edecek?

Yazımızın başlığında yer alan soruya gelirsek; Barzani, sahip olduğu angajmanlar ve geçmiş ilişkilerine bakıldığında o kadar da güvenilir bir ortak görünmüyor. Ancak Türkiye’ye her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğu da bir gerçek. Ankara da şu sıralar Barzani’yi elinin tersiyle itecek lüksü sahip değil. “Bağımsızlık referandumu” kararının, Ankara ile Barzani arasında bir güvensizliğe yol açtığı da kesin. Bu hasarı tamir etmek gerekiyor. İki tarafın da birbirine ihtiyacı olduğu doğru."