Arap Medyası: ABD Türkiye'yi degil,Kürtleri tercih etti

Arap medyası ABD'nin Rakka operasyonunda Suriye Demokratik Güçleri'nden (QSD) yana bir tavır koymasının, Türkiye'nin Rusya yönelmesine sebep olduğunu yazdı.

Arap Medyası: ABD Türkiye'yi degil,Kürtleri tercih etti

ABD'nin Rakka operasyonunda QSD'den yana bir tavır koyması Arap basının en önemli gündem maddesiydi.

Lübnan Annahar gazetesinden Semih Saab, Rojava'daki gelişmeleri ele aldığı makalesinde, ABD'nin Kürtler'den yana taraf gibi görünmesinin Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tekrar Rusya'ya yönelttiğini ifade etti:

"ABD'nin Kürtler'i tercih etmesi ve onların safını tutması, Erdoğan'ı tekrar Rusya'ya yönlendirdi. Bu gelişme Erdoğan'ın güvenli bölge oluşturulması konusunda Donald Trump'tan gelen açıklamalar karşısında umutlanmasından sonra geldi. Nitekim ABD, Erdoğan'ın hedef olarak seçtiği Menbiç kentinde öncü birliklerini konuşlandırdı. Burada şu soru akla geliyor: Erdoğan kendisinden daha büyük bir Rus-ABD oyununa mı kurban gitti?”

Türkiye'nin Antalya ilinde Türkiye, ABD ve Rusya genelkurmay başkanlarının bir araya geldiği üçlü zirve de Arap basınının yakın markajındaydı.

Gazete, Antalya'daki genelkurmay başkanları zirvesinin Türkiye'nin kaygılarını gideremediği ifade edildi:

"Rusya, Türkiye ve ABD genelkurmay başkanlarının Antalya'daki toplantısında ilk gündem maddesi Rakka'ydı. Ancak sahadaki tuzaklar ve labirentler halen yerinde duruyor. Menbiç'in uluslararası bir çatışma alanına dönüşme ihtimali de güncelliğini koruyor.

Türk basınına göre de üçlü zirve Rakka konusunda yoğunlaştı. Genelkurmay Başkanı Akar da bir kez daha PYD'nin Rakka operasyonunda yer alması halinde bu operasyona katılmayacaklarını vurguladı.

Genelkurmay Başkanları'nın görüşmesinde, Türkiye'nin ABD ve Rusya'ya Rakka için YPG'siz 3 aşamalı bir plan sunduğu, ABD'nin IŞİD'e karşı "acil bir müdahale planı" istediğini yinelerken Rusya'nın ise "Rakka operasyonunu birlikte koordine edelim" teklifini sunduğu öne sürüldü.

Ancak toplantıyla ilgili sızan bilgilere göre, ABD'nin Kürt birliklerinin Rakka operasyonuna katılması konusundaki tutumunda bir değişiklik olmadı. Rusya ise, Rakka'nın IŞİD'ten temizlendikten sonra Suriye rejimi yönetimine devredilmesi konusunda ısrar ediyor.

ABD ve Rusya'nın bu tutumları onları Ankara'yla karşı karşıya getiriyor. Generaller arasında yapılan toplantı da bunu gidermedi.”