Baro başkanlarına Ankara girişinde polis barikatı

Baro başkanlarına Ankara girişinde polis barikatı

Türkiye’de hükümetin baroların yapısını ve seçim sistemini değiştirme planına karşı “savunma yürüyüşü' başlatan baro başkanları Ankara girişinde polis tarafından durduruldu. Bazı baro başkanları polis koridorunu geçerek tekrar yürüyüşe geçti.

Rûdaw Ankara Temsilcisi Şevket Herki, 58 baro başkanının, çoklu baro ve nisbi şeçim sisteminin önünü açacak düzenlemeye karşı 19 Haziran'da Türkiye'nin dört bir yanından Ankara'ya yürüyüş başlattığını hatırlattı.

Herki, bugün Ankara'ya ulaşan baro başkalarının şehre girişi esnasında polis tarafından durdurulduğunu ve toplu yürüyüşlerine izin verilmediğini söyledi.

Bu arada bazı baro başlanlarının gruptan ayrı kente doğru yürüdüğü öğrenildi.

Baro başkanlarının yürüyüş planında Anıtkabir'de bir araya gelip ardından Türkiye Barolar Birliği'ni ziyaret etmek bulunuyor.

Baro başkanları ve beraberindekilerin bir sonraki adresinin Türkiye Büyük Millet Meclisi olması bekleniyor.

İktidarın baro planı

AK Parti’nin baroların yapısını değiştirmeye yönelik çalışmalarında “çoklu baroyla nispi sistemi içeren karma bir model” öngördüğü belirtiliyor.

Avukat sayısı 5 bini aşan illerde yeni baro kurulabilecek. Yeni baro kurmak için 2 bin avukatın bir araya gelmesi şartı koşulacak.

Barolar Birliği’nin yüzde 68’ini oluşturan İstanbul, Ankara ve İzmir’de çoklu baro açılabilecek. Barolara üyelik ve baroların başvuruları kabul etme zorunluluğu olacak.

TBMM gündemine önümüzdeki günlerde gelmesi beklenen AK Parti’nin MHP ile baroların yapısında ve seçim yönteminde değişiklik öngören teklifin iskeletinin hazır ama ham olduğu, ekim ayında yapılacak baro seçimlerine yetiştirilmesi için hızla çalışmalara devam edildiği söyleniyor.